Friday, December 2, 2016

Be Confident

Everyone was like knowing my level of confidence high melangit yang kadang-kadang mnimbulkn konflik...it's my character. Macam mana nak tukar. Help. Help. Di sebabkan ini kadang-kadang aku tend untuk "beragumentative" yang aku tak sedar. Spontaneous.

Termasuk Consultant yang baru ambil tender untuk boost soft skills graduan batch 5 Sl1m Bank Islam. "I heard you just graduated, susah nak cari orang ada confident macam you"

Semalam 1 December 2016 aku jadi emcee untuk opening ceremony tanpa preparation yang seberapa. 30 hb November 2016 (Rabu) tamat lah perkhidmatan aku sebagai trainee batch 4 . Ikutkan perkhidmatan aku perlu diteruskan. Aku diberikan cuti sementara menunggu offer letter dari HR. Thankful and grateful aku diberi peluang untuk bertapak di Holdings tempat on job training aku. Fresh graduates sekarang sedia maklum dengan keadaan ekonomi negara susah dan struggle untuk mendapatkan pekerjaan. Jadi tak salah rasanya kita mengambil initiative untuk melibatkan diri dalam Skim Latihan 1 Malaysia. Peduli kan mulut-mulut orang yang akalnya pendek. "Eleh, kau masuk sl1m je"...tanpa mereka sedari dengan program sl1m ini sebenarnya kita berpeluang untuk mengenali dunia kerjaya sebenar dan berpotensi untuk diserap masuk.

Aku yakin dengan doa dan usaha yang berterusan rezeki ada di mana-mana. Jangan berputus asa. Kau malas jangan harap rezeki bergolek depan mata.

Maaf aku jarang reply komen blog. Nanti aku jengah.

Untuk batch 5 kali ini ada beberapa overseas graduate. Plus pointer CGPA yang hebat-hebat, plus ada juga yang sedang sambung Master. Jadi jangan "stamp" Sl1m trainees ni budak-budak "tak laku".

JEJAK LU ORANG