Friday, January 6, 2012

KUALA LUMPUR BANDAR BARAN : BANYAK GELANDANGAN TIADA BERUMAH.





KUALA LUMPUR BANDAR METROPOLITAN
TEMPAT MANUSIA MENCARI REZEKI
ADA KEBAIKAN ADA KEJAHATAN
SEHARI-HARI MENABUR BAKTI
MANUSIA RAMAI SEPARUH LAUTAN

KUALA LUMPUR BANDAR  MAJU
KEMUDAHAN AWAM SERATA TEMPAT
BAS,TEKSI,KERATAPI LAJU
WALAUPUN TIBA WAKTU TAK TEPAT
KITA MASIH TERUS MENUJU

KUALA LUMPUR BANDAR BARAN
KERANA MANUSIA PUNYA ANGKARA
WALAUPUN TELAH DI BERI AMARAN
MEREKA BERANI IBARAT BARA
TERUS-TERUSAN LAKSANA PENCEMARAN


KUALA LUMPUR..SEGALANYA TENTANG KUALA LUMPUR.BANDAR YANG MAKIN PESAT MEMBANGUN.BANYAK JUGA GELANDANGAN TIADA BERUMAH DI KUALA LUMPUR.WARGA KOTA KUALA LUMPUR NEGATIF?MEREKA MENGAMALKAN GAYA HIDUP SOSIAL?KALAU DI KAMPUNG PUKUL 9 JALAN SUNYI SEPI BERLAINAN DENGAN KUALA LUMPUR ,BANDAR INI MASIH RANCAK MESKIPUN SAMPAI KE HENING PAGI..BERBALIK KEPADA ISU NEGATIF WARGA KOTA KUALA LUMPUR, BUKAN SEMUA BEGITU.BANYAK JUGA WARGA LUAR YANG BERHIJRAH MENDAFTAR MENJADI WARGA KUALA LUMPUR.RATA-RATANYA ANAK MUDA.

MERANTAU MENCARI PENGALAMAN .
KELUAR DARI DESA MENYAMBUNG PELAJARAN.

ADA YANG BAGUS ADA YANG TIDAK.YANG BAGUS TAHNIAH DAN TERUS MAJU JAYA.YANG MENDAPAT "KEJUTAN BUDAYA" HARAP TIDAK LUPA DIRI.TERUTAMA ANAK MUDA MELAYU.DATANG KE KUALA LUMPUR TERUS MENEGUK ARAK.DARIPADA BERSOPAN-SANTUN TERUS-TERUSAN MENJADI LIAR MENONGKAH ARUS KEHIDUPAN.TAK KIRALAH ANAK MUDA TIDAK BERPELAJARAN MAHUPUN MAHASISWA DAN MAHASISWI MAAF UNTUK "DIPERKATAKAN-KATAKAN".ANAK MUDA MEMANG MUDAH TERPENGARUH.JAGA DIRI DI KUALA LUMPUR.-SEKIAN.



p/s: Adakah kehidupan di Taipei juga begini.


62 ,134 blogger sensasi komen:

d_LA said...

dla mmg blur gi KL ni..hehe..
nak berhijrah ke taiwan ke?
lbh kurang je kot ngan KL..

Tasha said...

kenapa tbe2 taipei?hehe

nak kesana ke?

ORLANDO AHMAD said...

kuala lumpur: first dating kat situ hihi

maz azura said...

setiap manusia akan tetap berubah membezakan ke arah mna yg dipilih..kejutan budaya mungkin kerana kawan-kawan..suasana itu sendiri.membuat kan seseorang merubah diri sehingga lupa asal usul

aReLaN said...

kenapa ngan taipei???nak gi taipei ke pasni???

TiraPengemis said...

love kl t0o...hehehe

izzahdegreat said...

agakla ramai dah melayu yg kaki botol skrg ni....ummm tahniah nak gi taipei ea... ^_^

Miss Purple Ungu said...

mcm2 ada kat kuala lumpur tu
nape nak g taipei plak ke :)

Anak Wak Mail said...

biasalah kalau nafsu dah menguasai,
jiwa muda yang sunyi dan sepi ini,
Kuala lumpur memang begini,
Taipei belum sampai lagi..hihihihi

delarocha said...

dah sampai kuala lumpur, pandai pandai bawak diri

El said...

smart gile header :]

MiSz fiFiEyQa said...

dulu masa kat sekolah..selalu curious sgt..macam mane la agaknye kalau dok KL tu??mesti best kan...tapi sekarang bila dah dok sini..rasa macam..errr...err.. =,="

Marcella said...

kuala lumpur??


kat mana tu???

El-Janna said...

kl? bz sesak. dasyat!
taipei?? hmmm

Teenager Housemaid said...

nak pergi taipei ke?

semutsengal said...

kau di KL ke ? Cool ! nak klcc 1.

Emmet said...

wah, entry yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work! :D

Aida Omar said...

saya anak jati KL..saya sangat sayang akan KL, di KL kena pandai jaga diri, kalau tak pandai merana diri..:P

Puan Kutu said...

tak boleh hidup di KL..bandar yg penuh dengan kekalutan dan nak cpt.mujur tak ditempatkan disana..:)

emy zulaiha said...

begitulah KL...tak kuat memang musnahlah segalanya.haha :) pegangan diri sendiri kene utuh kan cik fadh!

Emy Sharmimi Nadia said...

jum bersama merantau!!

ke kanada ke..
paris ke..janji rock!

hehe

Ali Power said...

kl,tmpt buang duet, tmpt kumpul duet. tmpt yg byk duet :)

teyn teyn said...

lagi suke shah alam ,, keh3

teyn teyn said...

lagi suke shah alam ,, keh3

ZORA said...

kl bndar sesak..hahaha

missSenget said...

tak suka kL dengan kesesakannya..

huhuhu..

ha'a..

kenapa taipei..?

napa bukan NZ...? aussie ke..?
japan ke..?

Nazri Hanafiah said...

kuala lumpur : bandar yang penuh pendatang asing!

Juliet_iRa~" said...

hee..KL mmg camtu...mmg btol la tu..:)

wahh nak dok taipei k lepas ni?

msredcheesecake said...

Sudah selalu lihat kejadian culture shock ni time stdy dulu.... Memamg macam tak percaya boleh berubah sekelip mata bila dtg kl....

hazwani yusof said...

kos hidup dekat kl tinggi dan risiko untuk iman goyah juga tinggi. untuk elakkan dari kena culture shock, perisai sebenar ialah iman :D

bagi saya kl, macam syurga shopping. sng duit nak habis

teha said...

xyah laa g taipei.. hahaha !

dear yayah said...

love kuala terengganu gak.. ahaha

Zamani84 said...

TINGGALKAN JEJAK KAT SINI ;)

Nesa Wazir said...

kuala lumpur..nesa hanya pernah lalu je kat situ..T__T

✿Dear Yayah✿ said...

KL..traffic jem..tension hidup kalau tinggal sana..sebab saya jenis xsabar..hahaha

Ckin Kembaq said...

titik tolak semua bergantung pada diri sendiri.. ^_^ Manusia ni ibarat biji benih.

Biji benih yang baik, dilempar ke tanah menjadi pohon, dilempar ke laut menjadi pulau, dilempar ke paya, jadi keladi, dilempar ke langit, turun ke bumi..hehe ^_^

Arman Zafri said...

Begitulah ragam budaya KL, padaku hampir saja dari dulu hingga kini komunter masih padat manusia, jenuh berdiri apatah berjenis bau menusuk, fuh, kesejahteraan warganya masih belum terpuaskan.

♥e'in♥ said...

saya love JB.. hehe..

محمد رازيق said...

hehe.. kena ada perisai kuat kalau nak ke tempat org, takut diri sendri tertikam dek nafsu dan rasukan ablasa. hehe. free2, jmput singgah blog, jmput bc entri HUKUM MANDATORI??

LynnDamya said...

wah, first tyme sampai sini, dh terpikat, u're really sweet talker, nice words (btw, thanx singgah blog sy)

NURULHANIF said...

biasa la kl.. tempat yg selalu jem. wlaubgaimanapun, sy skrg bekerja di KL.. hehe..

saya dh follow awk.. xdak tgl jejka di kotak chat.. :)

Adam said...

Teruk camne pun KL, tetap gak jadikan aku manusia :D

Hafiz Al-Pazin said...

every city in the world face the same problem because there is human inside

but awak, Kuala lipis ok, jom kita pindah sana...ehehheheh

Cik Laure Weng said...

kuala lumpur.. semua ada..
baik jahat
mahal murah

Cik tikah said...

KL syok kan :)

nanabyte said...

exceli, nanabyte ske dok KL. mungkin sbb kat sini nanabyte belajar berdikari. i mean, being independent.

i'm glad i came to know KL.

bile nak g Taipei? :P

nur chahaya abadiey said...

semua tmpt ada keistimewaan sdri..dimana kita berdiri disitu kita mengendong kenangan abadi.. :)

r-5 said...

nice poem! ni yang tetiba rasa nak buang gian bermadah nih. hahaha.

Gua manusia kuala lumpur,
Macam orang kampung still main lumpur,
Tiada ducatti..gua tak menggelupur,
McD? Di hati tetap ais batu campur,

Wah arak? gua tak makan..
Gro? gua tak layan..
Fesyen? update juga dengan zaman..
Tapi mesti cukup kain kan~

Potrait Admirer said...

kl bandaraya sesak dengan kenderaan n org2nya..

Botak said...

kuala lumpur ada klcc., taiwan ade taipei 101., tu jelah kot., hahaha..

Anonymous said...

i love kL!

Original CikTeddy said...

nk gi taipei?nk ikut..hehe

aleen aiden said...

aku dah 3tahun duk kl pon belum terer lagi jalan2 disini.heh

caer sasuke said...

best2..hehe

schaze zainn said...

kl bandar yang penuh dugaan dan cabaran

siapa yang kental je bleh dok sana

kalo jiwa rapuh

dengan senangnya terjebak

budak penjara said...

ak bsersyukur tak di lahirkan di kl..hehe

fadh leyanie said...

@Marcella
kuala lumpur dekat kuala lumpur :D

fadh leyanie said...
This comment has been removed by the author.
fadh leyanie said...

jawapan persoalan ke Taipei atau tidak,jawapannya tidak :D

Si BuDaK KaChAk said...

wahhh....pandai berpantun ek??ske la tgk org berpantun...hehehe

Hafizah Haruno said...

saya hari-hari amik tren kat stesen KL. huiiisshhhh!

hunny bunny said...

oh kuala lumpur..

JEJAK LU ORANG