Monday, September 19, 2011

ENGKAU BERLAGAK DENGAN SAYA..APA SALAHNYA AKU BERLAGAK DENGAN AWAK...

Assalamualaikum, dear beloved readers,,ingin ditekankan disini,,ini bukan entri adik-adik di mana entri yang akan memuntahkan "kitew benci awak lew" atau "intan payung ,you tau tak i hate you so much" atau "dinda benci sama kanda" ini juga bukan entri emosional,,tetapi egosional..
jarang sekali untuk melihat aku beregosi tetapi kalau sekali aku beregosi memang aku akan beregosi habis-habisan.. .apa yang menyebabkan sel egosi aku muncul secara autonomik:
pertama ...engkau hipokrit
kedua...engkau berpura-pura
ketiga...engkau munafik




jangan cuba menjadi ketiga perkara di atas di hadapan "wanita mahupun lelaki..mahupun nyah mahupun gay"
jangan juga terlalu "EMOSIONAL" 
jangan juga bersikap "PHD"
terimalah diri engkau seadanya wahai manusia..
sekali lagi aku ingatkan..jangan jilat ludah yang kau dah ludah kat lantai tu..kuman..dan tiba-tiba aku rasa nak berpuitis...

Betul kata orang..
Langit tak selalunya cerah..
Dalam keramaian ini ku cuba berpuitis..
Puitis sekadar mengisi ruang…
Aku hanya insan biasa yang bukan mencari populariti tetapi mencari realiti..
aku hanya seorang insan yang bisa berkarya di kala waktu sepi dan damai itu hadir..
kadang kadang aku tidak mampu meluahkan apa yang tersurat di hati kerana sikap keegoan namun raut wajah ku terungkap seribu erti..
tatacaraku seribu makna yang bisa menyentap hati..
aku bisa mendengar kata bisa mu..
kerana itu aku memilih untuk berdiam diri
kerana itu juga aku suka menyendiri..
mengenal pasti diriku sendiri.
Siapa aku..
dan aku juga ketawa sendiri ..
dan lantas berfikir apakah yang tersurat dan tersirat di sebalik
setiap bait bait penulisan ku..
rupanya aku mampu berkarya di celah kebisingan
setiap manusia itu telah tercipta di mana mempunyai perihal sendiri..
ada yang tabah dan ada yang lemah..                            
yang lemah bisa menjadi tabah jika sel kekukuhan di satukan
yang lemah bisa bangkit menjadi berani lantas memperjuangkan sisa sisa hidupnya..
namun aku musykil satu perkara..
ya..memang namanya manusia..mempunyai hitam putihnya tersendiri..
mengapa perlu ada iri hati hasad dengki..
manusia durjana berbatu api..ingin aku nyahkan mereka dari bumi
namun aku tidak ada kuasa..aku bukanlah yang Maha Esa..
..-fadhleyanie
*perghh...sejak bila aku jadi jiwang lut sinar ni..sejak aku beregosi mungkin..-sekian terima kasih ! aku rasa nak muntah hijau sebaldi..

p/s: aku semakin menghampiri ke garisan penamat itu...exam itu semakin hampir.

79 ,134 blogger sensasi komen:

Anak Wak Mail said...

nama ni fadh leyanie??sape yang dengki ni..hihi..??sape kacau fadh??meh saya babab!


ok ape jiwang sekali sekalu..ok le tew!

Prince Halilintar said...

dlm nk exam sempat lagi berpuitis ek..kat dunia ni mcm2 perangai kite dpt lihat dari insan seperti manusia ni..yg mane baik kite amalkan yg mane buruk kite jauhkan..=)

SweetLikeWhat said...

wah pandai bermadah puitis..hehe..nice :)

kura said...

haaa sy tak sensetip pun. Eh? hahah

nik lan nik mat said...

egois penghancur kekacakan..

Tasha said...

kdg2 mmg sngt penat dgn karenah manusia kan..hehe

skali skala berjiwa2 xpe ^^

iyan shazlind said...

bahasa sgt puitis ni..ok gak boleh bg pengajaran :)

zulhilmi.tempoyak said...

hmmm..... sori awk..

sy jnji...sy xkn mcm tu lg...;p

bunga said...

hehe..comel jer awk ni..hehe.

semoga exam terbaikk..hhehhe..

Mamachia said...

luahan hati ...mcm jiwang2 pla..

cottonlady said...

hola fadh~awat nih babe~juz let it go all d -ve things like u did babe by wrote dat poem same kind of "luahan prasaan"~gud luck 4 ur exam babe >.<

fiqah said...

wah..sgt brpndirian dan berani..kagumla

ZORA said...

panas senacam aje ni..hahaha

Iwanski said...

sesungguhnya... takdir penentu segala... =)

aleen aiden said...

kalau jiwang lutcahaya mcm mane?heh~

yup,aku juga.aku xsuke org ckp lebat,xsuke org bajet die je best,xsukelah pendek kate.agaga~

afiqazizan said...

Sangat puitis..gudluck untuk exam ya fadh..:)

ORLANDO AHMAD said...

nak exam?? gud luckk

Run Away said...

puitis..hik..nice dear...;d

Finaz Jaafar said...

adakah sebab nak exam lalu kamu menjadi jiwang??hahaha

goodluck for your exams okay ! all the best babe !

Un Phat Lee said...

macam cerita korea.hehe

DAUD said...

hari ni gua emo....

✿Dear Yayah✿ said...

selamat ber-exam yek ^^

best of luck.

L said...

tumpu la pada esaimen k..=)

dah sembahyang belom??
http://lolz-l.blogspot.com/2011/09/6-jahanam-1.html

Nizam Ijam said...

nak berlagak jgk r..hehe

khairul akmal bin azman said...

sape kacaw ma fwen ni..
nak kene duku pale br taw..hehe

ieyza afieyna said...

gudluck exam ;)

schaze zainn said...

saya juga bukan emosional tapi egosional xP

I LIKE!


p/s: good luck for exam

Myza Sam said...

wah , egosional betul ! :P

_________________________
I have added cool emoticons to this message.
To see them go to http://x.exps.me?609ea9613f49647daaf8d86712b02443

syazwan tahir said...

thanks fadh sudi singgah di enciksyazwanpunyablok.blogspot.com

nice belog...follow awk skali :D.

teyn teyn said...

ini stress sbb exam ke smpai berwarna warni kata2 ??hehehe

delarocha said...

fuhhh ayattt

Ihsan Arifin said...

best of luck exam :)

MiSz fiFiEyQa said...

wahhh...ade bakat nak jadi sasterawan negara tu...hehe...exam da nak habis??mesti excited kan...

HazwanDotCom said...

bunga-bunga ayat..
boleh jadi guru ayat-ayat puitis tak fadh hehe

Zuraidah said...

Wah, fadh ke ni? Hihi. Jiwangnya. >.<

nazira said...

betul2.. nice entry..

http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

Aida Omar said...

euwww..jiwang2 gitu. hehe..pandai nye fadh bermadah

zulhilmi tempoyak said...

ble mau update ni..
h
hahahak

aleen aiden said...

ehem2!jgn malas sgt nak apdet ok?hi3 :P

fadh leyanie said...

@Anak Wak Mail
pantun ke tew..haha..:P

fadh leyanie said...

@Prince Halilintar
waktu exam keluar soalan puitis..kahkah

fadh leyanie said...

@SweetLikeWhat
bermadah secara autonamik..:P

fadh leyanie said...

@kura
kau kura tiada perasaan..

fadh leyanie said...

@nik lan nik mat
nak jadi kacak.,jangan egois..

fadh leyanie said...

@Tasha
manusia,macam-macam ragam :)

fadh leyanie said...

@iyan shazlind
sekadar berkongsi hasil puitis yg tak berapa puitis..:P

fadh leyanie said...

@zulhilmi.tempoyak
sudah la awk,awk lagi pentingkan tempoyak.kahkah..

fadh leyanie said...

@bunga
yeay,,! exam sy dah lepas :)

fadh leyanie said...

@Mamachia
jiwang2 karot..haha

fadh leyanie said...

@cottonlady
hasil daripada tekanan nak exam..maka terjadilah luahan perasaan..:P

fadh leyanie said...

@fiqah
kita kena berani menegakkan benang yang tak basah.:)

fadh leyanie said...

@ZORA
panas sikit je ni,seb bek ada kipas..haha

fadh leyanie said...

@Iwanski
manusia boleh mengubah takdir.

fadh leyanie said...

@aleen aiden
kalau jiwang lut cahaya..itu lagi pro..haha

fadh leyanie said...

@afiqazizan
thank you fiq.

fadh leyanie said...

@ORLANDO AHMAD
thank u orlando.

fadh leyanie said...

@Run Away
:P

fadh leyanie said...

@Finaz Jaafar
hah ! finaz,,anda benar..:)

fadh leyanie said...

@Un Phat Lee
tapi ini cerita melayu..^^

fadh leyanie said...

@DAUD
lu tak payah emo sangat la..haha

fadh leyanie said...

@✿Dear Yayah✿
may luck be my side..

fadh leyanie said...

@L
semua dah selesai.:P

fadh leyanie said...

@Nizam Ijam
silakan lah berlagak..haha

fadh leyanie said...

@khairul akmal bin azman
sekadar duku kepala tak cukup.haha

fadh leyanie said...

@ieyza afieyna
terima kasih :P

fadh leyanie said...

@schaze zainn
kita serupa.:) thank u

fadh leyanie said...

@Myza Sam
egosi waktu exam..:P

fadh leyanie said...

@syazwan tahir
thanx juga sudi singgah sini.

fadh leyanie said...

@teyn teyn
haha..ya..bila dah tension..beginilah jadinya

fadh leyanie said...

@delarocha
fuh...ulala haha

fadh leyanie said...

@Ihsan Arifin
thank u :)

fadh leyanie said...

@MiSz fiFiEyQa
alhamdulillah..semunya dah selesai..hidup kembali normal..hihi

fadh leyanie said...

@HazwanDotCom
fadh puitis waktu stress saja,so tak bole jd guru.pasal stress jarang2.kahkah..

fadh leyanie said...

@Zuraidah
kenapa..tak percaya ke?haha

fadh leyanie said...

@nazira
:) terima kasih

fadh leyanie said...

@Aida Omar
skali skala jiwang..ngeh3..

fadh leyanie said...

@zulhilmi tempoyak
update sudah :P

fadh leyanie said...

@aleen aiden
dah rajin balik..hihi

nik lan nik mat said...

ok..sy akn cube x ego..

JEJAK LU ORANG