Friday, August 19, 2011

ENTRI PANAS : PENDAPAT BLOGGER LELAKI DAN BLOGGER PEREMPUAN TENTANG PEMAKAIAN TUDUNG ZAMAN SEKARANG.


FASHA SANDHA PAKAI TUDUNG

Assalamualaikum..,,بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ..
Tudung memang sinonim dengan wanita muslimah,,jadi dengan berbesar hatinya,,aku nak tanya pendapat kalian semua,,apa pendapat kalian tentang pemakaian tudung masa kini?
KAMAL : EYH2..KAU TENGOK AWEK TU..CUN LA DIA..
AHMAD : PAKAI TUDUNG MACAM TU KAU KATA CUN ? SERABUT JE AKU TENGOK..
KAMAL : STYLO DOE..
AHMAD : AKU LAGI SUKA TENGOK DIA PAKAI TUDUNG BIASA..TUJUAN PAKAI 
                  TUDUNG  BUKAN UNTUK BERPESYEN2.
KAMAL : DIA PAKAI MACAM TU TUTUP AURAT APA...
*melalui perbualan diatas..setiap individu mempunyai pendapat tersendiri..


TUDUNG BAWAL

TURBAN

TUDUNG SITI
BURQA`

TUDUNG SYIRIA

TUDUNG AWNING
SELENDANG
HANA TAJIMA
setelah kalian semua melihat gambar yang dipaparkan dalam blog ni..apa pendapat kalian? itu sahaja untuk entri kali ini..tiada mood untuk bermadah..
*credit to mr.google for the images.


110 ,134 blogger sensasi komen:

Lulu Rahman said...

madah sana sini bergaduh pasal entry tudung pesenpesen ni .ape pekdahnye dorg gado , aku pon taktau . tapi yg penting , selak kain , usha baju sendiri ;)

RinsyaRyc said...

cti nurhaliza dah pakai tudung penuh kalo x salah.. cumel sungguh dia ^^

nabByla said...

macam2 style ada skunk nie utk mereka yg bertudung. its nice. :)

btw, bella dah tukar url baru taw. t sggh la...

http://bellafik.blogspot.com

masyiu said...

like!!!..
nnti nak buat jugak lah entry pasal tudung..hehhe..so nice..
for me..x salah nak berfesyen asal menepati syarak. dan agak x manis ler kalo pakai tudung selekeh then nak attend meeting sana cnie an...=)

L Y N said...

tak salah nak berfesyen sambil menutup aurat. memang naluri stiap pompuan untuk berfesyen , kalau yang x bertudung boleh mempelbagaikan fesyen rambut etc, apa salahnya berfesyen untuk perempuan bertudung jugak? :) perempuan mestilah always cantik ^_^ cuma jangan terlalu over dan niat jahat sudah lah

budakijaupendek said...

asalkan tujuan asal nk menutup aurat.
fesyen itu normal. perempuan kan sentiasa nk nmpak cantik =)

afiqazizan said...

fiq tak kisah pun..asalkan pakai tudung yang takkan langsung buat orang nampak aurat dia..itu adalah lebih baik..:)

ORLANDO AHMAD said...

zaman skang ni ramai nak berfesyen sebab takut dengan polis fesyen, tapi dengan polis syariah tak takut pulak kan...

sekadar pendapat, bukan semua, ade la segelintir...

EjAt_mU89 said...

jln cni tgk2 tudung hehehe

cinta_lovato said...

susah nak cakap... kadang perempuan still nak up-to-date wlaupown bertudung... yang penting niat dan perwatakan diri sentiasa terpelihara -) nice entry .. jop singgah cni

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

sekarang nie dah banyak pesen tudung ade

asal tutup dengan betol :)

Cik Teddy said...

i prefer simple but nice but based on all these pics,i don't like yuna style..to0 weird and not suitable

muhamad hanif said...

oh,

tak kesah lah mcmana gaya sekali pun, yang penting bertudung kerana Allah bukan sebab fesyen mahupun rambut kerinting ala orang asli.

schaze zainn said...

terpulang kat individu terbabit :)

yg penting pakai tudung tu biarla kemas ..jgn le selekeh je kan.

DINI said...

hee tudung tudung tudung. kalau yang tak bertudung cmne plak ea?

.d.a.m.a.s.e.n.i. said...

ahh sory sy xpndai sgt tntang tudung nie.
tp yg sy tahu tudung kenalah tutupi semua aurat prmpuan. korang tahu ja kan. sory ye..

SyuE said...

yang penting niat tu ikhlas nak tutup aurat. berfesyen tudung ni letak no dua. setuju dgn yg lain, kite pempuan kan, mesti nak kelihatan cantik.

sama ada diterima tuhan atau tak, biarlah Tuhan yang tentukan. sesungguhnya, Tuhan lebih tahu niat kita. ;)

M.E Z.A.F.I.R.A.H said...

fesyen la mcm2 mne skali pon... yg penting tutup ape yg wajib ditutup tu...

Nurul Iman Rosman said...

pakai lah tudung ape pon, selagi ia menutup aurat dan menutup ape yang patut ditutup.

n for me, tudung bawal is the best. hehe ;)

ade2mama said...

bgus la pkai tudung ny:)
tpy meake sure la rmbut jgn nmpk..
xgne pkai tudung..tpy nmpk jgk rmbut..pkai ank tudung..
kn lawa cm 2:)

A i n n u r A f i f f a h said...

burqa' is the best.

bagi sy , biar la org ckp sy taktau berfesyen or whatsoever.

'cause i dont care about what people think of me.

but i just think about what Allah thinks of me.

wallahu'alam..:)

Mr AnOnymOUs said...

tutup aurat itu wajib dan bg wanita, rambut kalian adlh aurat..lindungilah bhgian kpala kalian & ttuplah sehingga bwh dada..

nak berpesyen??

silakan tp jgnlah melampaui batas...jgn smpai dpt mnrik phatian lelaki...

wsalam...

IkmalHisyam said...

tudung saji takde ke? hehehe
nice entry!! :D

http://ikmalhisyam-myworld.blogspot.com/2011/08/segmen-kibarkan-jalur-gemilang-di-blog.html

jemput join..... hehehe

delarocha said...

bagus klu pakai tudung. bukan ikut trend tapi dah kewajipan.

ZORA said...

bertudung lebih mulia..
:P

nik farina aishah.... :) said...

ikot pendapat masing2 asalkan menutup aurat dan tak terdedah.. hee :)

syura shii said...

sekarang nie ramai ppuan suka berfesyen, sy pown. tapi sy berfesyen hanya pada baju, kalau tudung tu, sy still pakai tudung bawal jgk. =) tapi kalau nak pakai tudung ikut syarak, macam bnyk je contoh kt atas tu kene reject. huhuhu.

Prince Halilintar said...

setiap perkara yg dibuat diniatkan kerana Allah adalah yg terbaik..biarlah kite berfikiran positif keatas org yg memakai tudung supaya kite doakan hrp2 die sentiasa menutup auratnya..yg menilainya biarlah Tuhan..

p/s: manis tengok org yg memakai tudung...=)

oreocheesecakes said...

skela tgk fida cumey...

Anonymous said...

hye,,aq xde account blog..
pndapat aq pakai tudung ni cukuplah sekadar menepati syarak,,tak perlu la over sangat..kalau over sangat llki pun naik menyampah.

kura said...

susah nk bg pendapat sbb sy xpakai tudung. so klu boleh nk ignorekan aje pasal tudng bagai dlm hidup. nnt dah kawen baru nk ambil tahu baru nk komen2. eh. hahah

Bob Merley said...

pakai la tudung apa-apa pon, asalkan diorang praktice hijab and menutup aurat. ade yang pakai tudung but aurat tersembul (= you don't wanna get burn in hell fire people!

milo said...

ermm rasanya ikut niat dlm diri masing2 laa kan?.. Tak salah kalo pada masa yang sama kita nak berfesyen cuma jangan keterlaluan je :)

Run Away said...

wardina dgn hana tu santik kan...;d

MerLe said...

skg ada mcm2 tdung... tp jgn smpai rosak apa mkna tudng sbb fesyen.. berfesyen tak salah asal tak melampau sgt..

sifu im said...

wardina comel

Amna.Qadeeja said...

huhu rsenye xslh kot nk berfesyen aslkan xdedahkan aurat. wanita mmg xlari dr fesyen kan? juz pndpt je ni ;)

cik LyLy said...

bg sye, tak salah pkai tdung yg brfesyen2 ni. ASALKAN, takde yg terbuka dan menepati piawai dlm islam. :)

hafizudin said...

pendapat-an gua tak seberapa.
huhu.

ina said...

mengikut peredaran fesyen terkini pun salah ke?? janji tutup sepenuhnye.. tue sudah memadai i think... hehe

Hishyamuddin said...

asalkan tutup aurat..xpela fesyen ape pon..

Nizam Ijam said...

isteri saya yang pertama mesti bertudung..hehe

Syuxer said...

yang penting bertudung biar kaedah yang betul bukan men rembat fesyen ntah dari planet mana..islam dah ada garis panduannya..so better ikut jela..huhu

gnesop.com said...

pakai lah tudung ikut syariat.. bukan kerana fesyen :)

gnesop.com said...

pakai lah tudung ikut syariat.. bukan kerana fesyen :)

saljihitam said...

ontah la jang~



hehehe

nadia fatihah said...

palai berfesyen xpe lagi, tapi kalau pakai tdung sekadar tutup rmbut je,leher dok tayang kt orang pon takde mkne gak kan.

just sharing. hehe :)

vampire's lovex said...

byk2 tdg,,tudung bwal jugak sesuai dgn muka bulat aku...huawawa

bunga said...

xkisah cam ne stil pun..yang penting tutup yang patut ditutup..hehe..

SweetLikeWhat said...

fesyen ape pun tak kisah janji pakai ikut yang di syariatkan islam..menutupi dada..

zulhilmi.tempoyak said...

skali tgok dah mcm gudang tudung dah..hihi...

but i prefer girl with scaft...hihi

fadh leyanie said...

@Lulu Rahman
betul tu ! selak kain,,usha baju sendiri ..jgn usha baju org lain..:)

fadh leyanie said...

@RinsyaRyc
pernah tgk datuk siti pakai tudung penuh..mmg sangat ayu

fadh leyanie said...

@nabByla
bnyak sangat style.semuanya cantik..
ok nanti singgah :P

fadh leyanie said...

@masyiu
kalau nak pergi meeting semestinya kita kna pakai tudung formal..ikut etika berpakaian :P

fadh leyanie said...

@L Y N
betul lyn,,selagi tak melanggar hukum syarak :)

fadh leyanie said...

@budakijaupendek
wow..mmg semua wanita ingin kelihatan cantik..

fadh leyanie said...

@afiqazizan
semuanya bermula dgn nawaitu kita..

fadh leyanie said...

@ORLANDO AHMAD
mungkin anda cuba katakan yang mereka takut ketinggalan zaman..

fadh leyanie said...

@EjAt_mU89
silakan lihat,,~:)

fadh leyanie said...

@cinta_lovato
tak guna jugak kalau kita bertudung tapi perangai cam tong sampah..^^

fadh leyanie said...

@::ini belog saya . cinta hati saya::
yap..benar tu ..

fadh leyanie said...

@Cik Teddy
yes..its look like uncomfortable right..

fadh leyanie said...

@muhamad hanif
rambut kerinting pun stylo doe...haha

fadh leyanie said...

@schaze zainn
kalau pakai kemas semuanya nmpak ok..tak da la jd mangsa fesyen..

fadh leyanie said...

@DINI
kalau yg tak bertudung,,berbalik kepada fesyen rambut..ala2 lady gaga ke..haha

fadh leyanie said...

@.d.a.m.a.s.e.n.i.
haha..xpe faham2.

fadh leyanie said...

@SyuE
mmg itu sifat semula jadi perempuan..tiada siapa yg ingin kelihatan buruk./.^^

fadh leyanie said...

@M.E Z.A.F.I.R.A.H
betul,,:P

fadh leyanie said...

@Nurul Iman Rosman
walaupun tudung bawal kna iron seteliti yg mungkin,,sy pn suka tudung bawal :)

fadh leyanie said...

@ade2mama
kalau nmpak rambut bukan namanya menutup aurat :)

fadh leyanie said...

@A i n n u r A f i f f a h
pendapat anda juga betul,,sy juga ada kawan memakai burqa`..mereka kelihatan cantik juga :)

fadh leyanie said...

@Mr AnOnymOUs
yes,,itu adalah wajib..tidak perlu melampaui batas.:)

fadh leyanie said...

@IkmalHisyam
inginkan tudung saji?
ada di dapur..kahkah..

fadh leyanie said...

@delarocha
betul encik iwan,,kewajipan ttp kewajipan

fadh leyanie said...

@ZORA
bnyak faedah kita dapat..:)

fadh leyanie said...

@nik farina aishah.... :)
masing2 mmpunyai pendapat tersendiri kan..

fadh leyanie said...

@syura shii
mmg bnyak contoh2 kat atas di reject..hihi

fadh leyanie said...

@Prince Halilintar
tipula kalau mereka yg memakai tudung itu tidak nmpak manis..

fadh leyanie said...

@oreocheesecakes
beliau sememangnya comel =)

fadh leyanie said...

@Anonymous
terima kasih anon sudi mmberi pndapat..^^

fadh leyanie said...

@kura
kura..bila kau nak pakai tudung..kah kah..

fadh leyanie said...

@Bob Merley
yeah..u r right,,no ones to be members of the hell..

fadh leyanie said...

@milo
betul,,tidak perlu keterlaluan,,sampai kelihatan peliks..hihi

fadh leyanie said...

@Run Away
mereka sangat cantik :)

fadh leyanie said...

@MerLe
berfesyen tak salah..jgn jadi mangsa pesyen..^^

fadh leyanie said...

@sifu im
puan wardina mmg comel.

fadh leyanie said...

@Amna.Qadeeja
ramai yg berpendapat seperti kamu amna..:)

fadh leyanie said...

@cik LyLy
yg paling pnting menepati hukum syarak.

fadh leyanie said...

@hafizudin
pendapatan lu sudah semestinya rendah..haha

fadh leyanie said...

@ina
tapi..ada fesyen yg tidak tutup sepenuhnya..=p

fadh leyanie said...

@Hishyamuddin
majoriti berkata begitu..

fadh leyanie said...

@Nizam Ijam
macam mana dgn isteri 2 3 dan 4..haha

fadh leyanie said...

@Syuxer
bnyak sangat planet..maka bnyak jugak pesyen..kahkah

fadh leyanie said...

@gnesop.com
asalkan ikhlas kerana Allah

fadh leyanie said...

@saljihitam
hey..mana pergi..lama mnghilang:P

fadh leyanie said...

@nadia fatihah
leher itu aurat :)

fadh leyanie said...

@vampire's lovex
aku pn suka tudung bawal..walaupun muka aku bujur sirih..hihu

fadh leyanie said...

@bunga
yg patut di tutup tutp..perangai pn kna jaga,,

fadh leyanie said...

@SweetLikeWhat
itu salah satu syarat menutup aurat:)

fadh leyanie said...

@zulhilmi.tempoyak
nak tgk lagi bnyak tudung..singgah la ke Jalan Tar..haha..
wow..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hmm lebih suka pakai tudung labuh... xsuka berfesyen.. xpernah amik kira bila ada mulut2 yg mengata sy xpandai berfesyen..x up to date.. :)

chiLleD...!! said...

burqa' tudng yang mngikut syariat islam..yang len..hurmm..

ZouL said...

pakai tudung rasanya tak perlu la sangat ikot2 pesyen bagai tu..sekadar tutup aurat pun dah okay pe..tak perlu kot nak bg nampak stylo2.pelik2 sngt..

zulhilmi.tempoyak said...

hahahaha....xpe...tgok anda je jd la..haha

Farahin Ahmad said...

semua nya mesti mengikut syariat samada segi pakaian mahupun tudung :)

cikida said...

bertudung tu supya kte tutup aurat.so wajib kt ctu..nk berfesyen bagai boleh asalkan bersopan n tutup aurat..:) nice entry..sukee...

fadh leyanie said...

konklusinya..masing2 mempunyai pendapat sendiri :)

Anonymous said...

prefer tudung bawal kott :D

=naBieLa sHahRin= said...

turban??hurmm..
pelik la kalo pakai mcm 2..
kalo nk pakai tudung tu niat kne btol..
jgn pakai sbb ikot trend skang..
next time tbe2 da terbang plak tudung ikot arus fesyen..

JEJAK LU ORANG