Monday, August 8, 2011

SOGO : JALAN TAR : KEDUTAN KEROMOT KERUTAN HEROT PETOT DI DAHI LELAKI KORANG PATUT TAHU SEBAB APA..


PENCULIK SENTIASA MEMERHATIKAN ADIK/ANAK ANDA...

There were several reasons kenapa manusia macam aku mungkin jugak macam kau suka balik rumah family  time Ramadhan..


pegang tangan anak anda ketika berada di  tempat ramai penduduk bumi
              Pertama…gua dapat keluar merayap dengan mak gua ke jalan TAR *tanpa abah..kerana beliau tidak suka akan kesibukan dan ke huru haraan manusia..korang tau kan jalan TAR memang sinonim dengan suku kaum melayu,,lagi-lagi waktu nak Raya..baik kaum adam mahupun kaum hawa..itu adalah lokasi untuk mereka membeli dan terus belah,,tak pon hanya sekadar melihat dan terus belah*macam aku..
Apa yang dapat aku perhatikan sewaktu membeli dan tak belah2 di sogo..*seriously,aku pening kerbau tengok manusia yang ramai..berlanggar-langgar bahu..
 Berbalik kepada apa yang aku perhatikan,,Kedutan keromot kerutan herot petot di dahi kaum adam..lagi-lagi yang dah berkeluarga..mana taknya,,nak tunggu anak bini try baju try kasut memang lama…dan…duit mereka juga bakal melayang,tapi tak kisah lakan..Raya setahun sekali..
Aku paling tension bila jalan kat bazar Ramadhan jalan TAR..KENAPA?
Kerana jalan aku sering di  sekat oleh ibubapa yang kureng bertanggungjawab…
Yang membawa kereta sorong anak lalu di parkir kan di merata-rata tempat..membiarkan anak mereka sendirian..bukan hanya menyesakkan jalan malah berisiko 98 % untuk aku menculik anak mereka..
Kedua,,,.aku dapat buat biskut raya dengan mak aku..”BLACK BEAUTY” biskut ni memang menjadi kegilaan ramai *termasuk aku yang tak gila..

Untuk 1 adunan kalau korang nak try buat silakan lah,, :
Tepung gandum 1 ¼ cawan
Tepung jagung 1 ¾ cawan
Serbuk koko ¾  cawan
Cornflake 1 cawan setengah di kisar halus
mentega/planta/butter
gula halus 1 3/4 cawan 
1 biji kuning telur
1 camca teh esen vanilla
coklat rice untuk hiasan 

cara-caranya..

1-putar mentega dan gula hingga kembang
2-masukkan esen vanilla dan telur
3-masukkan cornflake,serbuk koko,tepung gandum,tepung jagung (kacau hingga sebati)
4-sapukan putih telur di atas biskut
5-bakar 18 minit,suhu 180 darjah




gaulkan sehingga sebati.

biskut tinggal sikit sebab aku dah melantak depan tv.
treng... ! inilah coklat rice yang aku maksudkan.*jangan korang pegi amik beras celup coklat pulak.
p/s: selain itu ,dapat bukak puasa bersama keluarga dan menunaikan terawih bersama keluarga ..*ni anak ke? dah sama tinggi dengan mak pun kata makcik Zubedah Sameon Duda(bukan nama sebenar)..persoalannya,tak tajam sungguh daya penglihatan mak cik Zubedah Sameon Duda..aku tak sama tinggi dengan mak aku pun..

58 ,134 blogger sensasi komen:

Anak Wak Mail said...

feewit..dah jalan2 kat jalan tar..^_^

ape kata yanie jagakan anak diorang..haha..bahaya tul,,kena culik kang salahkan orang lain..


p/s: cam sedap je kuih..pos sini sikit..:P

Prince Halilintar said...

nampak sedap la biskut tue..

Wuming said...

Memang... mereka ingat dengan tinggal dalam kereta sorong, anak mereka akan selamat..

Bahaya woo..


Dah follow sini..

muhamad hanif said...

aku benci sesak !!



kau tak buat kueh untuk aku sekali ?

afiqazizan said...

mesti sedap biskut tu..nak sikit?hihi..(:

Aida Omar said...

Aida x suka tempat sesak2 gitu..xde mood nk shopping..hehe..fadh nk culik budak?? haiyaaa..

wah!! biskut raya tu..nyum..nyum..

delarocha said...

dari jalan TAR terus citer buat kuih pulakkk

yuyueyuliana said...

awalnya buad kueh. hehe. :)

Naz said...

kuih tu tak sempat mkn raya ni.. hihi.. ye idak ? XP

Cik Puan Zura said...

pandainya dia buat cookies...

bab pegang tangan anak di khalayak ramai tu memang betul...jangan sesekali lepas tangan anak anda..ilang duit xpe, ilang anak merana ooooooo....

Kapten Atok said...

aku x pg lg jalan tar

mintak kuih

アヌム ちゃん said...

Salam ramadhan dan selamat berpuasa.

Sudi2 la singgah baca entri terbaru saya di frommetoyou :)

sakurasue said...

betul betul. bahaye sungguh biar je anak mcm tuu..

Aimifiqa said...

sedapla biskut tu. nak boleh tak?

tiefazatie said...

bestnya wat biskut nie..hee

dear tlg komen nie eh

http://tiefazatie.blogspot.com/2011/08/eyeliners-raya-giveaway.html

tq tau!
btw tenet slow la..xleh nk folo

ORLANDO AHMAD said...

gua bukan penculik tapi slalu gak perhati anak/adik orang keh3

fadh leyanie said...

@Anak Wak Mail
jalan awal2 kat situ,,kalau jalan time dah nak raya lagi ramai org,taku budak tu nangis je kalau yanie yg jaga..kahkah..

fadh leyanie said...

@Prince Halilintar
mmg sedap pun..lalala

fadh leyanie said...

@muhamad hanif
ramai yg anti kesesakan,
kuih utk ko xde la..

fadh leyanie said...

@afiqazizan
insyaallah rasanya mmg sedap,
datang la raya rumah.haha

fadh leyanie said...

@Aida Omar
nak shopping pn susah aida,,kne tolak dek org depan blakang.

fadh leyanie said...

@delarocha
lepas balik jalan TAR terus buat kuih..haha..

fadh leyanie said...

@yuyueyuliana
buat awal habis pun awal..:)

fadh leyanie said...

@Naz
orang datang raya makan biskut kering jela..hihi

fadh leyanie said...

@Cik Puan Zura
hilang duit bole di cari,,hilang anak tiada ganti..

fadh leyanie said...

@Kapten Atok
kuih satu balang rm 22.00

fadh leyanie said...

@アヌム ちゃん
salam Ramadhan juga.
dah tgk himawari..mmg cantik

fadh leyanie said...

@sakurasue
bukan sahaja bahaya,malah mnyusahkan org ramai.

fadh leyanie said...

@Aimifiqa
datang raya rumah dulu..hihi

fadh leyanie said...

@tiefazatie
buat biskut syok woo..
orait..

fadh leyanie said...

@ORLANDO AHMAD
lu mesti perhatikan yg dewasa..dah agak dah..haha

SweetLikeWhat said...

bahaya sekarang..memang tak boleh lalai..

biskut tu nampak sangat sedap ye..nanti boleh try.. :)

vampire's lovex said...

aku kalau boleh nak pergi kedai yg ada aku je...biar sng aku nak cuci mata..ni bertolak tolak rasa nak lempang sorang2.haha...

awal cari baju wehhhh....

Anies Anessa said...

suka mkn kuih raya je..buat kuih rayanya tiidaaaak!

tiefazatie said...

mmg best kan...hihi..
tq ye..=)

ezzu said...

hari tu ezzu pun ada g sogo..rmai gila org..sebab ada sale masa tu..hehehe...

sedap biskut..nk boleh??

.diannorhayati. said...

eh eh. nk wat biskut tu jugak la :D

Tasha said...

biskut coklat tu mesti ade jugak kat umah saye time raye~~~hehe

HAZWAN17 said...

jalan tar memang sesak
nak jalan pun susah
btw biskut tu cam best je

fadh leyanie said...

@SweetLikeWhat
betul3,,
resipi dah ada tu..bole try :P

fadh leyanie said...

@vampire's lovex
wahwah kalau camtu dalam mimpi je la,
kna cari awal,takut baju yg kita nak org lain da kebas dulu..ngeh3.

fadh leyanie said...

@Anies Anessa
oleh itu,,marilah kita sukakan utk buat kuih raya :P

fadh leyanie said...

@tiefazatie
okie,,no problem ^^

fadh leyanie said...

@ezzu
ya ampun ezzu,manusia mmg ramai kat situ macam semut,,
sogo hari2 ada sale :P

fadh leyanie said...

@.diannorhayati.
silakan2,,:)

fadh leyanie said...

@Tasha
salah satu sbb knape biskut tu kna ade,,sbb ianya mmg sedap :)

fadh leyanie said...

@HAZWAN17
try la buat,sedap.

mahfudzah said...

nak ikut gi jalan tar.haha

amir aizat said...

kena lah jge ank msing, sodap biskut tu! haha

fadh leyanie said...

@mahfudzah
jom pegi sama2..:P

fadh leyanie said...

@amir aizat
senang2 tak payah bawak ank skali..

mOhD hAfiz said...

mst kene try ni..huhu

mOhD hAfiz said...

mst kene try ni..huhu

ieLa yaaCoB said...

amboi..sedapnyee kuih rayer:)

Umie Artoqiemie said...

nak try nak try =P

oreocheesecakes said...

nak try juge...:)

syasya said...

ouh2 coklat urai tu coklat yg kurus2 tu yeh..huhu puas pk.terima kasih untuk resipi ni!

LynN LoLa~~ said...

sabtu dan ahad lepas lynn pergi jalan TAR jugak. memang ramai sangat2!sangat tak selese. dalam sogo apetah lagi. takot runtuh jek bangunan tuh. haha

tapi paling takske part tengok laki tak puase selame masok kedai makan.

p/s: sorry lari topik sket. hehe. selamat beribadat dalam 10 malam terakhir ramadhan!:D

JEJAK LU ORANG