Sunday, February 12, 2012

HIDUP SEPERTI LAMPU ISYARAT..KADANG MERAH KADANG HIJAU NAMUN PERJALANAN PERLU DITERUSKAN



HIDUP SEPERTI LAMPU ISYARAT..KADANG MERAH KADANG HIJAU NAMUN PERJALANAN PERLU DITERUSKAN..



MEREPEK DISEBALIK MEREPEK
Sometimes I couldn’t realized my mistake until someone realized it for me or I realized it by myself,. burning question,bolehkah seseorang itu menyedari kesilapan mereka sendiri ?..hah..aku dah sedar yang aku buat silap bulan ni..adakah tidak mengupdate blog selama sebulan tolak seminggu sama dengan 3 minggu satu kesilapan?-merepek pertama.

Adakah engkorang tengah garu kepala macam aku sekarang cuba untuk memahami apa yang hendak disampaikan tapi tak berdaya..apa lagi aku nak taip erk,(termenung melengung..soalan untuk diri sendiri) okey,aku taip pasal bulan lah .








Aku suka melihat bulan meskipun bulan tak mahu melihat aku..tapi aku aneh,kenapa setiap kali aku melihat bulan,bulan pasti melihat aku juga..dan walaupun aku tak pandang bulan,bulan pasti pandang aku.Aku perlukan bulan buat cahaya kala gelita..tanpa lampu kita pasti perlukan bulan,tanpa lilin kita juga pasti perlukan bulan..apa pendapat korang ? korang mesti kata apalah yang minah ni merepek main taip je apa yang dia rasa nak taip..sekarang dah jarang update blog pasal aku/saya/ana/gua/I dah start blajo, dah mula kelas menghadap  para prof dan dr yang err...huh..mereka baik sebenarnya.-merepek kedua.

Maaf sebab lama tak terjah laman coretan kalian yang banyak pengisian nurani dan jasmani (bodek)..maaf ? mudahnya ungkapan maaf diungkapkan..sekali lagi maaf kepada arjuna dan arjuni..arjuni ? bukak kamus dewan cari maksud arjuni..entah wujud ke tidak perkataan arjuni tu..-merepek ketiga.

Tahukah anda disebalik merepek-merepek ini tersirat suatu perkara yang hanya calang-calang orang boleh detect,hanya orang tertentu je.Adakah anda orangnya?mampukah anda hidup tanpa bulan?-merepek keempat.

Siapa nak buat merepek kelima? Silakan..aku dah tak tahu nak merepek apa lagi.

p/s : aku dapat roomate dengan international student yg tak tahu berbahasa melayu..yang suka ketawa walaupun baca novel seorang diri dan sama sekali tidak sombong...alhamdulillah roommate aku ok..ternyata budak-budak international mmg tak sombong macam segelintir orang kita yang bila kita senyum dia buat dek macam nak kena baling kerusi plastik kalau nak kejam lagi baling sofa.Nak balas senyuman orang bukannya kena bayar pun.

waktu orang lain berkejar-kejar untuk sesi add drop subject,aku sempat lagi capture image ni,baru aku sedar
hidup juga sama seperti kepulan awan yang bergerak mengikut angin...terkadang bila kepulan awan itu penuh dengan bebanan panas matahari yg memancar ke tasik,sungai,lautan, ianya akan menjadi panas maka terhasil wap menjadi sang awan yang semakin berat dan akhirnya akan menitiskan butiran...titisan demi titisan mutiara hujan sama seperti emosi manusia..-Koshikuyanie,uiam Gombak.

76 ,134 blogger sensasi komen:

MiSz fiFiEyQa said...

ni mesti merepek sambil makan kerepek ni..hehe..oohoo bestnye dpt roomt interntnl..minah arab kah?.kirim salam kat dia ek..heee

aReLaN said...

lama betul tak update kan.ish3.aik...dah pindah gombak la kirenya ni.makin jauh dah kita tapi kita tetap melihat pada bulan yang sama.hehehe

farah hanim said...

merepk yang kelima adalah
walaupon kita ckp merepk
tapi apa yg kita merepekkan tu kadang kala ada maksudnye yang perlu kita tafsirkan sendiri untuk mencari apa makna kemerepekan itu
ehhee :D

محمد أمين بن أريس said...

hmmmm...

Si BuDaK KaChAk said...

mana tau sy tgh mgaru kepala???hehe

izzahdegreat said...

wah, sudah smbg study...goodluck :)
belaja rajin2, kite doakan ye, amiin ;p
merepek jom makan kerepek lah ! hehe ^^

delarocha said...

teruskan merepek yea

zulhilmi tempoyak said...

lampu isyarat bleh dilanggar.. hmmm... bgaimana keadaan kita.. huhu

semutsengal said...

kau dah berdegree eh ? cool !

kalau lampu trafik light semua menyala nak cakap apa ?

Marcella said...

ish2...


alhamdulillah rumet ok..tu la peneman.. :)

FAIZ FAKHIRIN said...

bestnya student time...ahBilakah mahu jadi student kembali...

Tasha said...

wah,puitis yg last tu

uia ke dia,terbaek la~~~ hehe

Si BuDaK KaChAk said...

cantek tak roomate intl tu??kim slm kt dia ek???hehehe

Teenager Housemaid said...

err..okay..saya hanya garu2 kepala..hehehe

ika said...

:: ohh international sebelah kite kann . agak kerugian tkde intntional dlm bilik tapi tkpe sbb ramai intntional otw pegi class . sama sama berjuang utk belajar subject baru di university tercinta :D

Sha. N. said...

RINDU uia.. sob sob sob..

hai junior!!I'm your ex-senior.hahaha.
Enjoy ur life as a student!

Plus, blog memang tempat merapu n merepek lebih-lebih lagi masa belajar. PERCAYALAh.. wiiiii

Ahmad Sabree said...

singgah sini.. nice ")

Kazman & Sue said...

haaaa3x.... berapa banyak makan kerepek daaa.... sampai cakap merepek.... tapi kami tetap datang juga...

teha said...

aku suke tgk bintang ! ;)

O CIKTEDDY said...

bulan itu terapi kecantikan buat wajahku yg kurang mulus x juga kosong tanpe jerawat..bila ku perlukan rwatan spa,ku pndang bulan..trnyata sesudah itu umpama bulan trpancar di wajahku..muahaha

Juliet_iRa~" said...

wahh ptt lama menyepi..new sem ea?heee..good luck!

smoga baik2 sahaja dgn rum8 baru..:)..kdg2 org luar lebih baik dr bangsa sendiri kan..

ZORA said...

perghhh roomate dgn interntional..best gler..tapi mcm bosan jew..:P

gr@wn said...

=)

kembangKEMPIS said...

mana gmbar roomate tu?hee

Aishah Jahirah said...

lama tak hupdate....hehee.merepek pun still bermesej pe...
international student pn manusia gak....manusia yg lebih berperasaan kdg2 tu...;)

deeya said...

kalau kite diberi peluang mcm angkasawan dan diberi pilihan untuk pergi ke bulan atau bintang , kite nak pegi bintang ! - okey ! merepek kelima . ahakz !

Nesa Wazir said...

hehe..gud luck utk sem baru ;D

Aida Omar said...

saya yang baca nie pun dah mula nak merepek..haha. fadh hang dekat uia gombak rupanya.. dekat dengan aida lol. 10minit je kot dari rumah :P

MulutPayau said...

merepek ke ni>>>>aduhhhhh.... garu kepala sambil tenyeh hidung...hihihihi....

Nazri Hanafiah said...

saya takut tengok bulan. Tak tahu kenapa...kadang ok kadang tak...

r-5 said...

setiap manusia perlukan bulan namun mereka tak sedar mereka perlukan bulan.. tanpa bulan manusia tak dpat melintasi jalan yang tiada satu pun cahya buatan manusia. Manusia sebenarnye perlukan tempat bergantung.

Lampu isyarat tanda hidup ini adkalanya positive, berwaspada dan berbhaya. Jdi kita kena sentiasa alert tentang sekeliling kita. Jika merah kita berhenti sejenak, bila hijau jangan kita terus berhenti juga, jalan! hidup ini juga ibrat roda. langittak selalunya cerah. Malang menimpa jangan kita mendengus.

Air mata dari kesengsaraan itu penyejuk jiwa. Apakah bebanan awan itu, kongsila dengan angin yang berlalu (aku) jika tak keberatan.. walaupun aku seorang yang kedekut senyuman.

CSI said...

hakhak..... unik punya roommate

YOUsoF said...

Repekan kelima - Kami cuba faham keempat-empat repekan di atas.. ;D


Utunglah dapat roomate macam tu.. Orang kita ni kadang dah terbiasa hidup cara "aku-aku kau-kau". Tu yang kurang suiok tu..

emy zulaiha said...

wah smbg belajar!bagusnye..sume org smbg bljr kan.hehe merepek smbil kunyah cekedis menyihatkan otak!hahaha kem salam kat rumate :)

dear yayah said...

puitisnye bahasa.. leh jadi sasterawati negara ni.. ada bakat.. hihi

semutsengal said...

org degree sibuk ke ?

asfira aminuddin said...

babe, good luck for your new sem! kalo dapat roomate foreigner mmg kena bersabar bnyak2. haha. mmg sakit hati sikit.

alif haris said...

ouh uiam gombak rupanya beliau ini :)
amboi byknye merepek haha

Lady Emilya said...

huhu teruskan perjuangan! :)

aleen aiden said...

kirim salam kat roomate ye. keh3

TiraPengemis said...

merepek ke kerepek? hehe...merepek bnda yg serius its ok la yunk...

♥e'in♥ said...

okay e'in bkn takat garu pale.. segala bahagian garu dh nie.. hahahaha.. jgn marah.. gurau je.. ;p

msredcheesecake said...

kalau dgn merepek itu membahagiakan, merepeklah... hhee

najihah sahami said...

banyak sangat makan kerepek ni..aih..haha..tak sangka..ramai jugak blogger dari uia eh?

L said...

huhu, garu hidung laar.. hhaahha

jom baca sekejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/02/menyekutukan-allah.html

Made Budi said...

ternyata sudah 1 bulan tak update ya......, jadi sekali update banyak merepeknya......hehehe

Botak said...

bulan keluarkan cahaya?
bukan matahari ke yg keluarkan cahaya?
hahahaha..

El-Janna said...

amboi byk beno mkn kerepek ni ye^^

teyn teyn said...

kalo camtu , bley kutuk roomate dlm bahas melayu lahh . hahaha ..

jht punye idea.

✿Dear Yayah✿ said...

merepek-kerepek sungguh. sama la kita..dah berbolan-bolan tak hapdet belog..xtau nak merepek ape dah..byk koje..huhuhu

Pondok Usang said...

tapi kadangkala kita tengok kehidupan sekarang undang-undang itu semakin kebelakang.. merah atau hijau dengan selamber je mereka jalan..

syasyah_biscuits said...

saya nyaris terkentut baca ni hehehe. hai.. da lama ta dtg mlawat ni :p

schaze zainn said...

la student uia ke?hihi

last week baru je pi sana melawat member..hihi

fadh leyanie said...

@MiSz fiFiEyQa
bukan,dia dari sri lanka :)

fadh leyanie said...

@Si BuDaK KaChAk
setiap manusia akan menggaru kepalanya..:)

fadh leyanie said...

@zulhilmi tempoyak
tu pentingkan diri sendiri ?:)

fadh leyanie said...

@semutsengal
kalau lampu isyarat semua mnyala...aku diam je la :)

fadh leyanie said...

@Si BuDaK KaChAk
mestila cantik..:)

fadh leyanie said...

@ika
group assgnmnt kte pun dgn mereka..:)

fadh leyanie said...

@Sha. N.
hey senior ! uia best :P

fadh leyanie said...

@O CIKTEDDY
boleh buat ayat utk iklan krim muka..keh3 :)

fadh leyanie said...

@Juliet_iRa~"
terima kasih :)

fadh leyanie said...

@kembangKEMPIS
tak sempat bergambar lagi..:)

fadh leyanie said...

@deeya
kamu si angkasawati..:)

fadh leyanie said...

@Nesa Wazir
terima kasih :)

fadh leyanie said...

@Aida Omar
ya,sy disini,boleh p rmh la ni..:)

fadh leyanie said...

@Nazri Hanafiah
jangan takut bulan,bulan tak makan org :)

fadh leyanie said...

@r-5
peh peh..boleh jadi pentafsir antarabangsa ..pentafsir nusantara :)

fadh leyanie said...

@YOUsoF
bosan kalau mngamalkan cara hidup bgitu :)

fadh leyanie said...

@semutsengal
sibuk sikit kadang2 sibuk banyak.:)

fadh leyanie said...

@asfira aminuddin
insyaAllah Roomate ni okay sister :)

fadh leyanie said...

@TiraPengemis
kerepek ubi pedas sedap :)

fadh leyanie said...

@najihah sahami
sama ramai dg blogger dari u lain :)

fadh leyanie said...

@Botak
kalau bulan tiada cahaya,gelita lah malam :)

fadh leyanie said...

@schaze zainn
next week melawat sy pula :)

fadh leyanie said...

yang mana suruh kirim salam tu ,dah di kirimkan..:)lama tak update pasal sibuk :)

JEJAK LU ORANG