Friday, November 29, 2013

Even a smile kau dapat pahala, diari 27


Salaam alaykum ,pertama sekali terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk membaca entri ku..*bajet ada orang baca..ala..sekali sekala bajet takpe..3 bulan tak update blog, bukan selalu pun aku membajet..bajet tu apa? haa..google2..ada lagi yg xtau bajet tu apa..haa..kesian eh kau..gigih pakai google translate taip bajet

dan aku bersyukur kerana masih hidup lagi . Dan.. masih boleh tersenyum melihat manusia yang berrrrmacam ragam dan terrrrrkadang tu rasa macam hilang sabar pun boleh jadi...amboii awak..puakanya mulut..xde insurans..*kenyit mata kanan, tekankan bacaan r yang yang berganda..ku tak berapa suka dengan kelakuan manusia yang tiada adab dalam bicara


Diari Dua Puluh Tujuh

Ku rasa 27/11/13 hari yang malang bg aku, pagi2 pegi kelas awal semangat nak amik quiz, 8 pagi, sampai2 depan kelas pintu berkunci, org yg dipertanggungjawabkan membuka kunci kelas sampai lewat..

Usai menjawab quiz, masuk pulak ke kelas subjek lain, 10 pagi, tanpa persediaan, aku dan rakan2 sekelas ku di kejutkan dengan Pop Quiz a.k.a quiz mengejut,..budak-budak dalam kelas "ha!!! quiz?" that quiz cover 10 marks..dan jawapan aku untuk

1 soalan quiz = 10 markah tu adalah bukan idea daripada Naquib Al-Attas(seperti yg soalan mintak) tapi idea aku sendiri..jawapan goreng-goreng..aku harap idea aku sama dengan idea Naquib Al-Attas..

Kertas Midterm exam kami juga telah hilang di Kota London, makanya, untuk mendapatkan 30 markah yang hilang tu terpaksa lah kami mengambil Midterm semula.. stress..

lagi sebulan nak final exam hoii..banyak lagi nak kena bacaaaa...

Balik dari kelas tghri pulak, aku melihat kemalangan antara kereta Myvi Putih dengan penunggang motosikal, kereta masuk selekoh tak bagi signal, bahaya weh

Balik dari kelas malam pulak, hujan turun dengan lebatnya, macam mana dalam keadaan hujan tu kami nak jalan kaki pulang ke mahallah (kediaman pelajar perempuan), aku dengan member dah risau..jam dah 10.30 mlm, pukul 12 tgh malam pulak kena register subjek secara online untuk tahun ke 3/2014,takut kami tak sempat, dalam kerisauan tu, Allah bantu kami, seorang lelaki berpangkat doktor menegur dan mempelawa kami untuk menaiki kenderaannya, ku syak itu ustaz yang mengajar subjek Arab, dalam kereta dia ada kertas students yg ambil exam Arab

27/11/13 dan aku masib boleh tersenyum, alhamdulillah, subjek untuk tahun 3 aku dah berjaya daftar



Senyum.
Siapa yang menabur senyum
Dia lah yang akan menuai cinta.-A.H

p/s: senyum itu sadaqah.senyum juga boleh berjangkit.maka,sebarkan lah senyum-senyuman mu...jangan lah kedekut sangat wak..tapi jangan lah terlebih senyum gila-gila sangat..berpada-pada..nanti orang ingat kau badut


The Prophet (Peace be upon him) has said:: “To smile in the company of your brother is charity. To command to do good deeds and to prevent others from doing evil is charity. To guide a person in a place where he can not get astray is charity. To remove troublesome things like thorns and bones from the road is charity. To pour water from your jug into the jug of your brother is charity. To guide a person with defective vision is charity for you.” (Bukhari)



7 ,134 blogger sensasi komen:

Nastyna said...

Nak senyum jer boleh.. ngeeee (dah cover ni)

Elvy Nellysha said...

=)

follow ^^

Hasan Latip said...

Liku2 kehidupan dalam menyusuri hidup....

Azza Rynna said...

http://azzarynna.blogspot.com/ jemput singgah ke blog saya. Mana tahu ada sesuatu yg awak boleh dapatkan. terima kasihh

Syazana Zainn said...

As salam sayangku! :D

Sokey, each person mesti ade their bad day kan hihi

Dugaan tu :)

Btw Good Luck!

p/s: kenapa paper sampai ke Kota London??

twinscraftlife said...

안녕하세요~hi we are twinscraflife! We sell handmade products such as phone cover, ear plug, pouch, bag, bookmarks! All are very unique and are customizable^^ 감사합니다~ please visit us at http://twinscraftlife.blogspot.com/

fadh leyanie said...

@Syazana Zainn
lctrr kte bwk gi sana, xnak buang masa dlm flight boleh la semak kertas, last2 tertinggal..xD

JEJAK LU ORANG