Friday, August 23, 2013

Monyet Jinak di atas Bukit,"spesis apa aku kurang pasti sebab rambut dia ala-ala punk gitu"


monyet berkata : hai..sedara aku mai dah..

Salaam alaykum, eh itu hari kan, aku jumpa geng-geng monyet, spesis apa aku kurang pasti sebab rambut dia ala-ala punk gitu, natural without hair gel terpacak ha...

Lokasi: Bukit Melawati, Kuala Selangor


abang long kawasan


mak monyet sayang anak monyet


temuramah mak monyet
habitat keluarga monyet

monyet hampir sama tinggi manusia

cinta monyet

santai monyet

monyet Murukku ku di tangannya

rumah api atas bukit

view Kuala Selangor


   Masa nak naik bukit tu, aku menaiki keretapi bergerak dengan tiket berharga RM 5 untuk dewasa dan RM 3 untuk kanak-kanak..kalau nak bawak naik kenderaan sendiri mmg tak dibenarkan tapi kalau rajin nak jalan kaki mendaki bukit dipersilakan.hehee..

   Dekat atas bukit tu memang banyak monyets uolls, monyet-monyet tu okey je, jinak sangat.
Mereka macam tahu-tahu je dalam tangan kita ada makanan dan pantang nampak plastik  merah oren
dekat tangan, konpem monyet tu datang dekat kita.

   Dekat atas tu ada la orang jual kacang panjang ikat atas motor, ala.. macam orang jual ais-krim ting tong atas motor tu, seikat RM 1. Kacang panjang tu untuk bagi monyet2 makan. Aku heran la kan, kenapa bila ada je makanan dekat dalam tangan pengunjung, monyet2 datang mintak..

*nak sikit..nak sikit.. uu aa uu aa monyet language

tapi bila kacang2 panjang tu terletak elok je..atas motor tu monyet2 tak sebat..kenapa eh? contoh macam aku, dalam tangan aku ada Murukku baru beli dekat aci bawah kaki bukit RM 2.50 sebungkus monyet2 datang mintak, tapi yang kacang panjang tu elok je atas motor..

*rupa-rupanya ada ular kering dekat motor tu ..

   Usai beramah mesra dengan majmuk monyet, kami pun pekena nasi berlauk fresh. 6 orang makan tak sampai RM50. Lauk boleh tahan banyak kami sebat sekali dengan ikan pari bakar cicah air asam,siput sedut masak lemak,kerabu,sayur mayur,ikan bawal,asam pedas ikan pari,pecal, kira okay la harganya..sempoi..

Lokasi: Restoran Pantai Timur

next location aku nampak dekat sign board  tepi jalan tempat tengok kelip-kelip tapi masa tu langit tak gelap lagi mana nak ado kelip-kelip, kalau nak tengok cahaya ciptaan Tuhan selain dari bulan dan bintang di waktu malam boleh lah jengah kelip-kelip tu

*tengok kelip-kelip aktiviti rare kan..boleh tercipta memori manis di situ..cost pun murah kui kui kui

aku cerita pasal monyet ni bukannya apa sebab aku memang suka sangat dengan monyet tapi monyet yang real lah, bukan monyet yang fake..eh..nak tunjuk cute buat perangai macam monyet pulak.. menyampah guwa..kbye!

-monyet dengan kera tu lain.

38 ,134 blogger sensasi komen:

Sam Banjamin said...

kena gigit ngn monyet tu baru tau... nasib baik la jinak....

Lady said...

Seronok nyeee. Aikk comel jee monyet tu. hahahaha

Lady said...

Seronok nyeee. Aikk comel jee monyet tu. hahahaha

Lady said...

Seronok nyeee. Aikk comel jee monyet tu. hahahaha

mujahidah maisarah said...

eee,,comelnye..teringin pegang monyet

Botak said...

kat kampung dulu banyak menatang kelip-kelip ni., tapi semua dah berhijrah dek kerana pembangunan.,

eloklah suka kat monyet., boleh belajar budaya diorang., eh...

Cik Kay Jue said...

nasib monyet tu jinak. tak gigit..

MiSz fiFiEyQa said...

pencinta monyet nampak??heheh..ehhh lame gileeeee tak nampak kelip2 ku sangka api tu...nak tengok jugak!
confirm jakun 10 saat..haha

Syazana Zainn said...

yanie, monyet yg dgn anak tu nape bulu kaler lain?

anak monyet tu anak angkat ke anak tiri? hiks

:D

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

banyaknya monyet.. nampak jinak pula tu..

dear xila said...

xpenah pi sana huhu kalo blaja kt uum dulu semua monyet ganas2 tau...sampai pecah masuk blik org curi mknn grrrr

Cik Kechik said...

jinak camne pun beliau,tetap tak berani nak dekat..hoho..

fadh leyanie said...

@MiSz fiFiEyQa
jakun jgn sampai meleleh air liur..hihi :P

fadh leyanie said...

@Syazana Zainn
bulunya lain la pasai mak monyet tu kan dah tua,.tu yg bulu dia jadi mcmtu..aka beruban..ahaa..:P

sha (chirp chirp) said...

huish, betul ke jinak. haritu pegi siap kena kejar. huhu. pastu dia curi sayur kat pakcik yg jual sayur utk bg mkn kat monyet tuu. huhu

fadh leyanie said...

@sha (chirp chirp)
yg tu spesis yg nakal kot, tak terserempak spesis tu ..hihi :P

Fizi Zaidi said...

itu monyet dh tau penggunjung nk snap gambar dgn dia hihi

Ismi Amnah :) said...

haha...monyet pon pandai buat stail rambut jugak;D

Cik Itah@Rama Rama Pendek said...

comelny monyet tuu....

aswadz said...

aku rasa diorang tau yg kat atas motor tuh, kena bayor. diorang mana ada duit.

akmaL said...

gambar cinta monyet tu menarik..haha :P

AiSyA LiEzA said...

hehee.. smpt je menemu ramah monyet tu..kekekek =)

zulhilmi tempoyak said...

monyet ni rockers ni.. :D

.::: Princess MOMOY :::. said...

nasib baik jinak. tapi momoy takut monyet !

marcella said...

cinta monyet.. kih kih kih..

dah macam paparazi monyet dah. ada culik tak sekor, dua?? jinak kemain :)

E'in said...

konfem ke jinak? hahaa... seram

Mime MF said...

comel je mak monyet dgn anaknya tu..hehe

Mime MF said...

comel je mak monyet dgn anaknya tu..hehe

Syazana Zainn said...

ehem. bila yanie nk update ni -_-

AbgDude a.k.a Kai said...

susah sekarang ni nak dapat tengok suasana macam ni...
dimana haiwan liar boleh bermesra dengan manusia...

http://abgdude.com/blog/2013/10/09/makanminum-nasi-kukus-ayam-goreng-berempah/

latifah zainal said...

beraninye awak dgn monyet2 tu..walaupun jinak akak takot ooo..

Nadia Elena said...

hahaha! tak tengok lagi monyet2 kat ukm camne. depa ganassss~

drzirakudo said...

subhanallah monyet itu :)

nn lylyn said...

anak kaler gold =)

Arin Azreen said...

hye! nice blog! done followin' here. ^_^. jemput dtg n follow blog arin juga ye. :)
arinazreen97.blogsot.com. thanks. ;)

FarhanahAdzlan said...

macam comel je monyet tu macam cute jee hahaha

BiLA HaTi BeRBicARa said...

Mula2 sy cari psl aktiviti utk alam sekitar and then tibe2 nmpk blog sis...pelajar uia plak tu...huhu...singgah jp...sy pn ade blog, nikvio.blogspot.com...tpi bru je brmula:p

Wahidah BME said...

Takut ngn monyet. Haha. Monyet dkt ja mesti lari, nk lalu sebelah bunyi pn bdn ketaq :D

JEJAK LU ORANG