Saturday, July 2, 2011

KEMATIAN HIDUP KEMBALI-AKU KOMA-DI PERHENTIAN KERETAPI TANAH MELAYU




                 DI PERHENTIAN KERETAPI TANAH MELAYU


          Assalamulaikum..setelah hampir 2 minggu aku koma..ya.
itulah hakikatnya...semuanya ada hikmah..
hampir 2 minggu blog aku menyepi tanpa berita tanpa cerita 
dan hampir sebulan aku tidak pulang ke rumah.kini aku kembali bermaustatin di rumah..(hanya untuk berhujung minggu)
eleh..baru sebulan je pun aku tak balik rumah bukan 9 tahun.eleh belajar dalam Malaysia je pun bukan luar Malaysia..tak kisah la belajar di mana pun..selagi aku hidup 
selagi itu ilmu aku cari..bahang kesibukan semakin menyibuk dalam kehidupan harian..yang sebenarnya..ada beberapa kisah manusia yang ingin aku kongsikan bersama kalian.bukan tentang aku..tetapi tentang mak cik bertudung labuh berkasut crocks purple di perhentian KTM seremban..melalui pemerhatian secara rawak.aku kasihan melihat dia..dia tidak berjalan seperti orang lain..langkahnya perlahan..melalui langkahnya itu..aku tahu siapa dia..dia seorang ibu yang gigih ..
kalau aku menjadi dia..aku akan memakai tongkat..tak pun sekadar duduk di atas kerusi roda..betapa kuatnya wanita itu untuk menongkah arus kehidupan.aku tidak pasti ke mana arah tujunya..boleh kalian bayangkan..
kalau berjalan pun sudah perlahan dan hanya mampu melangkah kecil..apatah lagi hendak menaiki tangga ?
     mujur mak cik itu bersama suaminya..si suami sabar berjalan seiringan bersama isterinya..
si suami memimpin tangan si isteri semasa menaiki tangga jejantas untuk menyeberangi gerabak ..lantas aku merenung..itulah peranan suami isteri..saling bantu membantu..dan di arah yang berlainan..aku memerhatikan sepasang pasangan muda yang sedang bercinta..bagaimana aku tahu mereka sedang bercinta?ya...banyak aksi-aksi kegedikan melampau di situ.hampir 20 minit aku berdiri menanti ketibaan KTM..lelaki itu tidak pernah melepaskan pimpinan tangan si gadis,,persoalannya..sampai hari tua kah lelaki itu akan menjaga si gadis itu sebagaimana pasangan pak cik dan mak cik yang aku lihat..adakah mereka akan menghargai satu sama lain hingga ke hujung nyawa..

P/S: 2 minggu koma dunia penulisan berikutan laptop di hantar servis.. Mid Sem exam menjelang tiba..Aku berhenti dari dunia penulisan sehingga RAMADHAN insyaallah...

109 ,134 blogger sensasi komen:

delarocha said...

cinta sejati memang sukar dicari, sekarang ni byk yg cinta nafsu.

[sutera kasih] said...

patutlah lama xnmpk huuhuhu

cikida said...

assalam...weee,,koma ? hhuhu..pasni jgn koma lme2 fadh..indu nti..wuuwu...tp demi pelajaran,,aku redha..aku doakan kesejahtraan mu disana oke..=)

makcik n pkcik 2 memang saling mmerlukan dan sgt2 setia pd pasangan...seronoknya klau semua org begitu..bukan setkat time mude je bahgia bagai nak rak kn..huuhu

afiqazizan said...

ermm tu lah..ade perasan dah lama awk tak update blog..hihi..gudluck utk exam awk tu nanti..(:

cik ery said...

good luck exm :')

n selamat berpuasa..x awal sgt kn?hee

cik golek...... said...

sweet lah pakcik and makcik uh.. :)
gud luck for ur exam yea..may allah bless you ..

Imran nyambek said...

belajar rerajin yek.

Kapten Atok said...

bagus untuk renungan

JARI YANG TERBARAI said...

gud luck 4 ur exam ;)

Elie Lily said...

nnt elie da tua, nk jadi macam makcik dan pakcik tu jugak lah!
ahhaha
gudluck 4 ur exam sista! :)

Tea said...

eh, ingat koma ape. huhuhu. tu lah, org skang cr keseronokan dunia je. hmm.

EZAN IDMA said...

lama menyepi. pastu nak g balik dah? cept update tau

JIJI YU said...

camne ek nak cakap sal cinta2 ni

fadh leyanie said...

@delarocha
sokong..mereka bukan melihat pada hati..tetapi kpd paras rupa.

fadh leyanie said...

@[sutera kasih]
jarang nak update dah skng ni..
busy sikit..^^

fadh leyanie said...

@cikida
koma dari dunia maya je cik ida..ngeh3.
ayat kamu mnyedihkan..terharu..sobsT_T
harap2 pasangan tu macam pak cik makcik..

fadh leyanie said...

@afiqazizan
terima kasih ..sbb perasan.:)
harap2 exam bjalan lancar nanti.

fadh leyanie said...

@cik ery
amin2..
tak apa ucap awal2..berkat..dah rasa bahang nak Raya dah ni..:)

fadh leyanie said...

@cik golek......
terharu yanie tgk reaksi mereka..mmg sweet :P

fadh leyanie said...

@Imran nyambek
okie imran..tgh paksakan diri utk rajin ni.

fadh leyanie said...

@JARI YANG TERBARAI
terima kasih jari :P

fadh leyanie said...

@Elie Lily
yanie pun nak jadi camtu jugak..tapi biar pakcik yg sakit kaki.ngeh3..
terima kasih :P

fadh leyanie said...

@Tea
koma alam maya..
keseronokan dunia tu lbih pnting bagi mereka.

fadh leyanie said...

@EZAN IDMA
haha..jumpa ramadhan nanti! :P

fadh leyanie said...

@JIJI YU
entah la..
cinta ni macam2 jenis..^^

fadh leyanie said...

@Kapten Atok
renung2kan..selamat beramal.

CIK FERRA AWW said...

WAH LAMA NYE U KOMA. KESIAN U

khadijah said...

nak gak jd mcm makcik ngan pakcik, suami yang sentiase membantu bile kesusahan, susah senang bersame.. dpt ke?hehe koma? sakit ke? all the best 4 ur exam..:)

teyn teyn said...

saya engat awak betol2 koma tauuuuu..

vampire's lovex said...

dua situasi kan ko tengok,satu pasangan muda yg x hala lagi,satu lagi pasangan yg dah halal...hmmm...

pyejal said...

penulisan yg baik.. cuma kaedah susunan perenggan kalau diperkemaskan mungkin memudahkan kelancaran bacaan. Pasti menjadi novblog[novelblog] terhebat!! syabas :)

baca travelog kinabalu di sini:
”Photo of the year 2010! : Kinabalu Summit by pyejal [part 1]”

Scya Lollita said...

bi iznillah . all the best exam nt .


alolo makcek pakcek tu so sweet lah hehe

cheqwa said...

betul tu.sayu baca entry yanie ni.yanie nak stop blogging jp eh?nak join,..tp xnak..hehe

muhamad hanif said...

tajuk serius seram..HAHAHAHAH





psssttt ! maaf tak dapat nak terjah blog..aku baru balik dari mersing ok !

Jerry Ghazali said...

lelaki dan wanita dicipa untuk melengkapi antara satu sama lain.

Puan Kutu said...

itulah namanya cinta sejati bawak kemati, bkn cinta sejati gedik sampai mati.haha..lor lama lg la nak koma nie.ahakz..

fadh leyanie said...

@CIK FERRA AWW
hua..mmg lama..T_T

fadh leyanie said...

@khadijah
dapat2..hihi..koma tu sakit sikit je..dapat tau keadaan sekeliling tapi tak mampu nak buat apa2..haha:)
tq..

fadh leyanie said...

@teyn teyn
mintak mnyimpang kalau koma betul2..:P

fadh leyanie said...

@vampire's lovex
yes betul tu..dua pandangan yang berbeza..itu yg tersirat di sebalik yg tersurat.

fadh leyanie said...

@pyejal
terima kasih atas komen anda..lepas ni setiap susunan perenggan akan di perkemaskan..:)

fadh leyanie said...

@Scya Lollita
tq :)
aik takkan pkcik mkcik je kot..
pasangan muda tu pon sweet..lagi sweet..:)

fadh leyanie said...

@cheqwa
cheqwa..exam dah dekat..hihi :P
stop sekejap je..nanti sambung balik.:P

fadh leyanie said...

@muhamad hanif
haha..nak tarik org mmbaca kna la seram2..
ok xpe faham situasi ko.

fadh leyanie said...

@Jerry Ghazali
ye mmg betul tu..:P

fadh leyanie said...

@Puan Kutu
suka ayat puan kutu..cinta sejati gedik! ahaaha..tahap bahaya la tu kalau dah sampai mati( HIV mungkin)

AZTIQAH said...

bhgia ja rsa klau jd mcm pk ck dgn mkcik tue
;)

marina anakcikbob said...

amat tipis nak cari suami spt itu skg. yg sudi d sisi isteri bila isteri kesakitan, kelemahan, kekurangan..

Atiqah Wadiah said...

nice entry dear..btw,gud lux 4 ur exam..cayok2

Aisyah Aina said...

hehe...ingatkan betul2 koma :D

fadh leyanie said...

@AZTIQAH
harapnya kehidupan kita nanti jadi macam mereka..amin..:)

fadh leyanie said...

@marina anakcikbob
itulah namanya suami sejati setia sehidup semati..

fadh leyanie said...

@Atiqah Wadiah
terima kasih :P

fadh leyanie said...

@Aisyah Aina
itu tahap bahaya :)..hihi

amir aizat said...

dah habis exam kann,heheh

sifu im said...

oooo..dh nk menyepi k??k gud luck exam

Anak Wak Mail said...

ni nak koma balik la ni??haha..


best betul pak cik dan mak cik tu..harap2 aku nanti camtu..tapi harap2 xdelah aku naik komuter sampai tua..=)

fadh leyanie said...

@amir aizatyg amik final tu dah habis..:)

fadh leyanie said...

@sifu im
menyepi sebentar sehingga Ramadhan :)

fadh leyanie said...

@Anak Wak Mail
koma balik..hihi
bole pulak camni.
mungkin mereka lbih selesa mnggunakan kenderaan awam..ntah2 pakcik tu ada BMW sejibik ..haha

nurul nadia nasir said...

gud luck exam!

Siti Arfah said...

Nice entri. :). Gud luck for ur exam.

muhamad hanif said...

momok fadh ?

niena shopping2u said...

dh pulih 100%? tg dri blog aku.tak.bodoh :D

Nurnajwa said...

Nk sgt husband mcm pkcik tu, yela kn semua org nk yg terbaik.

Oh btw, good luck exam :]

fadh leyanie said...

@nurul nadia nasir
terima kasih nadia :P

fadh leyanie said...

@Siti Arfah
terima kasih Arfah :P

fadh leyanie said...

@muhamad hanif
aku dah baca warkah momok fadh.waha..
lawak la .btw tq promote blog gwa :P

fadh leyanie said...

@niena shopping2u
terima kasih sudi mnjengah dari
aku.tak.bodoh :P

fadh leyanie said...

@Nurnajwa
sama la ..nak jugak suami yg penyabar mnunggu langkah kecil isterinya..:)
terima kasih kamu :)

schaze zainn said...

ingatkan koma betul2 =,="


p/s: first time singgah sini. =D

fadh leyanie said...

@schaze zainn
hehe..selamat datang ke blog empty diary :P

izzad b* said...

yeke...gudluck exam!

Siti Arfah said...

Sama~sama fadh. :)

Bigdaddyz said...

lamanya tu kan...

d_LA said...

sedih tgk warga emas yg x larat nk jln tp respect ahh dorang pnye smgt tu kan..lg sweet kalo jln berpimpin dgn suami..auwwww..

nak wish samat berpose awal2 boleh..hehe

MiSz fiFiEyQa said...

hello..yane..lama x dtg cni..huhu...cinta sejati adalah cinta selepas kawen..ahakss..ye ke??

p/s : sy ade tag yane utk 1 GA..kalau free leh la join ye.. =)

HAZWAN17 said...

semoga cepat-cepat baik laptop tu erk

Awan Biru said...

Jangan koma, pengsan ja.

Cinta, kasih, sayang. Ramuan untuk kekal lama dalam perhubungan.

aleen aiden said...

bagus juga persoalan yg kau ajukan tu.aku tertanya2 juga.bkn hanya pd lelaki tu,tp lelaki lainnya juga.keh3

Far8 budak baik said...

aku rasa..selalu nye...
lelaki begitu
akak pimpin wanita tersebut
sampai je jinjang pelamin..
hahahahaha...
betul takkk..
aku tahu ar..
bab aku lelaki kot..hehe

dyea irdina said...

akak selalu jumpa couple yg dah tua n still romantik tp cina la..melayu tak pernah sekali pun lagi jumpa...arapnya akak n cik soami boleh jd camtu..insyaallah

sifu im said...

ko jgn tingal lama2 blog ko..nnati berhantu..haha

fadh leyanie said...

@izzad b*
thank you !

fadh leyanie said...

@Siti Arfah
sama2 juga siti arfah :P

fadh leyanie said...

@Bigdaddyz
lagi bpe minggu jerk .

fadh leyanie said...

@d_LA
selamat brpuasa juga d_la :)

fadh leyanie said...

@MiSz fiFiEyQa
cinta selepas kahwin?wah..bole jadi motivator..ngeh3,ada masa nanti yanie join GA tu.

fadh leyanie said...

@HAZWAN17
sudah pulih, seperti sediakala:P

fadh leyanie said...

@Awan Biru
koma lagi best dari pengsan :P

fadh leyanie said...

@aleen aiden
waha..ye betul tu..pertanyaan tu bkn hanya kpd lelaki tetapi kpd para wanita juga.

fadh leyanie said...

@Far8 budak baik
ko mmg farid,jinjang pelamin je ingat..sampai ke akhir hayat la!

fadh leyanie said...

@dyea irdina
insyaallah akak..kekalkan kebahagiaan rumah tangga,,bole la jadi macam sweet couple tu :P

Prince Halilintar said...

wat saspens jer...

Nizam Ijam said...

meme la....hehe


” Nizam Ijam Dot Com”

AIMAN said...

saspen. haha
gud lux in exam
:P

ahmad endo said...

all the best!!

Cik Jannah said...

cinta kerana ALLAH. insyaALLAh kekal..:)

Aida Omar said...

sweet nye makcik dan pakcik tu kan..
btw good luck dear dalam pelajaran :)

cpahniza said...

bgusnya...itulah cinta sejati...dr muda smpai ke tua..ssh nk jmpak dh skank yg mcm tuu...

Ihsan Arifin said...

best of luck exam :)

dyanie said...

hurmmm cinta pny pasal....hihihihi

yanie gud luck
slm ramadhan

Yuyu Musa said...

goodluck exam..

Diary oF Mine said...

ciannya... bnyknya keBUSYan... huhu... take care yeah~

Muhammad Ferdaus Zulkifli said...

papepown gud luck dalam ape yang ko nak wat..haha:))

faRHa@miSS Vio said...

huhu...ingt artis mne la td ...salam ramadhan...

♥iDaYu aYu♥ said...

semoga dipermudahkan segala urusan di bulan pose ok sayangx!

Jejaka Hitam Manis said...

Bagi yg berminat dgn bisnes topup dgn pulangan tinggi.. checkout http://www.kzreload.webs.com/

thx~~!! :)

Anif Abdullah| AA said...

gud luck ^^
anif dtg singgah blog yang nice ni

JEJAK LU ORANG