Tuesday, December 31, 2013

MIMPI SELAMATKAN ORANG DARI LEMAS ENTRI AKHIR 2013


Hari ini hari terakhir kita di tahun 2013, blogger2 yang publish post hari ini kira nukilan penutup blog untuk 2013, 2013 banyak perkara yang dah berlalu, yang dah berlalu biarkan berlalu, pahit dan manis dalam kenangan, tu...yang 2014 tu tengah menanti..buat manusia yang baca entri ni lewat sehari,seminggu atau sebulan..anda telah pun berada pada tahun 2014, semakin tua, kita semua semakin tua

Mimpi,
kata orang mimpi mainan tidur, aku dah 3 kali mimpi selamatkan orang dari lemas padahal aku sendiri pun tak tahu berenang, dah nama pun mimpi, maka berjayalah aku memegang watak sebagai heroin dalam mimpi, meskipun dalam mimpi, aku bangga dapat selamatkan orang lain




Mimpi menurut Islam,
ada 3 jenis, mimpi dari Allah, mimpi dari Shaytan dan mimpi dari minda manusia sendiri

Rahmaani - considered as Ru'yaa (good visions/dreams - from Allah)
Shaitaani - considered as Hulum (bad dreams - from the Shaitan)
Nafsaani - considered as dream based on ones own psychological state, they are from ones self


Prophet Muhammad (SAW) said, "If anyone of you has a dream that he likes then it is from Allah. He should thank Allah for it and narrate it to others"
[Sahih Bukhari]

And from another narration, the Prophet (SAW) said, "If one sees a good dream, let him expect good, and not tell it except to those he likes"
[Sahih Muslim]

In a hadtih narrated in Sahih Muslim, the Prophet (SAW) said, "So when one of you sees a dream which he does not like, he should spit on his left side three times, seek refuge with Allah from Shaitan thrice, and change the side which he was lying"
[Sahih Muslim]

Muhammed (SAW) is also reported to have said, "If he has a dream that he dislikes, then it is from Shaitan. He should seek refuge with Allah from its evil, and he should not mention it to anybody, then it will not harm him"
[Sahih Bukhari]

Dear brothers and sisters,  cuci kaki kamu sebelum tidur


"Bismika Allahumma amuutu wa-ahyaa"


O Allah, with Your name I die and live

Source: What does Islam say about dreams

9 ,134 blogger sensasi komen:

Syazana Zainn said...

Salam Yanie :)

Semoga 2014 bawa sinar baru pada kita semua
:)

p/s: awak ade tgk drama kot before tido tu yg mimpi2 bagai tu hihi

Dzureen Darwis said...

mimpi indah buat saya taknak bangun hehe

Park Arn Norizat said...

Tolong Selamatkan saya dari terus lemas dari arus dunia.

Detective Fiqa said...

mimpi indah datang dari Allah :)
happy new year :D

Farah Arina said...

haritu farah ada mimpi tsunami. tapi tsunami tu pelik semacam. hehe

selamat tahun baru :)

mastura mazlan said...

mimpi penutup tahun 2013.. hehe

tirahzairi said...

wa pun slalu jgk mimpi bnda sama 2,3 kali...huhu

Zara Nurhaidah said...

assalammualaikum..zara dtg mlawat smbil follow.. ^^
zara xingt zara mimpi apa pnutup 2013 tu.. apa pun, yng baik tu dtg dr Allah.. insyallah.

Lollipop Manis said...

tak suka mimpi best2. tibe2 terjaga. aisehhhhh ! -,-

JEJAK LU ORANG