Saturday, March 1, 2014

DADAH DAN ZOMBIE


Lokasi: Belakang Pasar Seni

Teringin rasa nak try dadah. Jangan mulakan. Sekali cuba kau akan ketagih. Susah pulih.

Berhabis wang Ringgit kerana dadah, jangan, baik kau sedekah amal jariah.

Drugs affect personality, turns people into a zombie-like state in which they lose both their memory and free will..sebab tu..sebab tu..walaupun hidup digelar mayat hidup.ada sapa-sapa yang amik dadah? kongsikan pengalaman anda 

Ini adalah salah satu task yang diberikan oleh pensyarah aku, tema task kami "health and medicine", dalam banyak-banyak gila task untuk semester ini, task inilah yang paling ringan tapi mencabar. Task yang ringan, ambil gambar dengan konsep yang diberikan dan describe gambar. 5 keping foto perlu dipaparkan.

1- Food consuming among races
2- Smoking
3- Obesity
4- Holistic medicine
5- Drugs/HIV

Foto-foto mestilah kreatif. Tak tahu nak kreatif macam mana lagi. Sebolehnya untuk drugs kami nak bergambar dengan penagih tegar, bawah jambatan ke..dengan drugs dealer ke..dengan ex- penagih ke..tapi.. tu la.. susah..hal ini membabitkan emosi.

syarat pensyarah  aku: "dalam gambar tu mesti ada salah satu muka kami" (3 orang satu kumpulan)

Semester ini kesibukan aku diluar kebiasaan. Aku harap sangat orang sekeliling boleh memahami situasi aku. Banyak assigments pelbagai subject,report yang kena submit awal,lepas submit ada pulak tugasan lain yang bakal menyusul..salah satunya workshop/seminar yang bakal dikendalikan oleh kami, kata pensyarah aku "academic first"...kata aku "family first", sesibuk mana pun kita jangan lupa luangkan masa dengan family.

13 ,134 blogger sensasi komen:

ewanthology said...

utamakan yg utama

Sweethoneybelle said...

menarik task ni kan . . muni dulu penah teringin nak kerja dengan unit dadah . . teringin n rasa berkobar2 nak tahu mcm mana penagih boleh trjebak dengan dadah . . tapi tu la lari bidang dah sekarang . . terkubur la impian . . hee .

Wafi Remli said...

Dalam cerita Tokan ada lecturer suruh pergi tempat penagih dadah utk wat research...huhu

Nurulee said...

ee ingat dulu masa sekolah ada bekas penagih dadah datang bagi speech. memang dia kata sekali cuba susah nak berhenti. kisah dia memang sedih gilaaaaaaa. TT____TT but Alhamdulillah finally he find his way.

Nurul Farahizzati said...

kalau nk ckp gmbr kreatif, dh kreatif dh gambar ni untuk task yg diberikan.

ct cucubi said...

OK, selamat ber assignment. Do ur best k =)

nnlylyn said...

dulu mse skola siap blakon lg ats pentas sempena hari anti dadah...

Syazana Zainn said...

wahh menariknya tugasan macam ni

:)

buat elok2 tau adik manis. hihi

aniki said...

Hahaha.. cari ja orang yang boleh jadi penagih dadah.lecturer bukan kenai..jahat aku ngajaq bukan2

E'in said...

menarik task nie.. tp jgn pegi tmpt penagih taw, bahaya...

.::: Princess MOMOY :::. said...

best juga task. btw, gud luck dear

Headmaster said...

cuba kau try dadah, dan ekspresikan efek nya dalam gambar atau short filem. Aku rasa itu lebih berjiwa.

iqa said...

esok nak lepak pasar seni. lewat sket pula

mdm saleha ke yg kabo buat gini.
kehkeh

JEJAK LU ORANG