Sunday, November 9, 2014

Mengamalkan konsep "aku je yang betul"




Susah bercakap atau berhujah dengan homo sapiens yang tahu nak menang je, maksudnya, dia tak faham makna kalah tapi hakikat sebenar dia salah dan kalah..dah tahu salah tapi tetap degil nak berpegang dengan prinsip yang salah. Kelakar aku dengan orang macam ni. Orang yang..

Mengamalkan konsep "aku je yang betul". Pernah mengalami situasi ini? bersabar je lah..

Kadang-kadang kita sebagai manusia tak boleh la nak menang 24 jam, buka minda dan cuba menerima pendapat orang lain itu kan lebih baik.Kalau aku tak mengalah, aku pun di kira sebagai homo sapiens yang mengamalkan konsep "aku je yang betul". 

masing-masing punya pendapat sendiri.

Dalam konsep perdebatan ini paling bahaya kalau masing-masing berkepala batu,
Kepala batu tak boleh bertembung bertembung dengan kepala batu nanti boleh timbul rasa sengketa mencetuskan perang dunia. 

This is Prophet Muhammad saying;

 “Whoever believes in Allah and the Last Day let him speak good or remain silent.” [Bukhari and Muslim]

Imam Shafi’i states that the meaning of this hadith is that if someone desires to speak, then he should speak only that which is good. But if it is clear to him that his speech may cause harm, then he should refrain from speaking. Shaykh ibn Uthaymeen says it is as if the Prophet ﷺ said, “If you believe in Allah and the last day, then speak what is good or be quiet.” 

Source: SILENCE IS GOLD bercakap bila perlu je

pendapat aku ditendang melayang why ha? why? why? ouh..sebab konsep tu..haish..

7 ,134 blogger sensasi komen:

Putri said...

Ketua pejabat akak pun mcm ni..last sekali..bila dia buka mulut kami semua diam je. bl dia dtg nk bersembang..semua lari. sesekali kami tempelak dia dlm meeting..nasib la..bila rasa dia je yg betul padahal byk bnda yg dia perlu perbetulkan dulu

ewanthology said...

ego sangat tu...nak buat camno?

Anonymous said...

Sape..kawan bilik ko ke..dia follow blog ko x..haha..




-xtionkamen blogwalking smbil korek idung-

FiFieyQa said...

Pernah jugak jumpa homo sapiens yg camni. Dah la kite ni jenis yg tak pandai nak melawan sangat. Haha. Pasrah je la.

Afiqah said...

ayoo df pun kekdg gitu. tapi control control. sebab adakala kita kene macam ni hee

fadh leyanie said...

@ewanthology
kurangkan egoistik kot

fadh leyanie said...

@Anonymous
ko blogwalking xtinggal link. bkn rkn bilik tak follow blog ni puns

JEJAK LU ORANG