Tuesday, June 7, 2011

SUSAH SANGAT KE ENGKAU YANG TERBACA TAJUK ENTRI NI NAK UCAPKAN TERIMA KASIH


PAK CIK TU DAH TOLONG KAU..KAU TAK CAKAP TERIMA KASIH PUN KAN....! NAK KENA TEMBAK KAH !

Assalamulaikum oit2..bertemu kembali yeah...! rasanya dah 5 hari blog ni bersawang..kehidupan sebagai pelajar pun dah bermula..sem kali ni aku bertekad nak balik rumah  sebulan sekali..kalau dulu hampir tiap2 minggu muka aku terpacak terpampang kat rumah..bila dah balik rumah mula assignmnt aku yang menimbun tu tak di sentuh..apatah lagi buku..berhenti story pasal aku ..mari kita ke topik hangit...pernah tak korang berada dalam situasi di mana..pertolongan korang tidak di hargai..??atau memberi senyuman tetapi di balas dengan muka seposen? pernah kah?
aku tak pernah lagi..
Sebagai mana yang kita tahu…budi bahasa dalam diri amatlah penting…kata orang..kaya budi bahasa lebih baik dari kaya harta..tak guna jugak kalau kita ada pangkat tinggi tapi budi bahasa tiada…ish3..
atau dalam ayat pendeknya meninggi diri dan bersikap angkuh.kata orang juga..kalau kita nak berikan bantuan..kenalah hati yang ikhlas..bukan sebab nak menunjuk.kalau kita terima bantuan dari seseorang…janganlah pula kita lupa untuk mngucapkan terima kasih…tahukah anda? Ayat terima kasih itu amat bermakna..seseorang akan rasa di hargai bantuan nya apabila anda mengucapkan terima kasih…oleh itu marilah sama2 kita mengamalkan ucapan terima kasih ..kalau tak tahu nak ucap terima kasih dalam bahasa melayu..ucaplah dalam bahasa lain….susah sangat ke nak ucapkan
TERIMA KASIH 

 Di sini Yanie ingin share sedikit info tentang ====>  Terima kasih dalam berbagai bahasa..kalau rasa2 nak hafal..hafal la..hee

1. English : Thank You, Thanks, Thank You Very Much
2. Bahasa Perancis : Merci, Merci beaucoup
3. Bahasa Jerman : Danke
4. Bahasa Sepanyol : Gracias
5. Bahasa Jepun : Arigato, Arigato Gozaimasu, Arigato Gozaimashita
6. Bahasa Belanda : Dank Je
7. Bahasa Italia : Grazie
8. Bahasa Portugis : Obrigado
9. Bahasa Korea : Gamsa-hamnida
10. Bahasa Mandarin : Xie-xie
11. Bahasa Arab : Syukron
12. Bahasa Ibrani : Toda
13. Bahasa Afrika : Dankie, Baie Dankie
14. Bahasa Mesir Kuno : Dua Netjer en ek(ke cowo), Dua Netjer etj (ke cewe)
15. Bahasa Yunani : Sas efharisto, efcharisto
16. Bahasa India : Danyavad, Dhanyawaad, Shukriya,nandri
17. Bahasa Islandia : Takk, Takk fyrir
18. Bahasa Finlandia : Kiitos, Kiitoksia
19. Bahasa Wales : Diolch yn fawr
20. Bahasa Tagalog : Salamat
21. Bahasa Thai : Khwap khun, khwap khun khrap
22. Bahasa Tibet : Tujechhe
23. Bahasa Scotlandia : Thank ye, Thenk Ye
24. Bahasa Sansekerta : Anugurihiitusomi
25. Bahasa Rumania : Multumesc
26.Bahasa Jawa : Matur Nuwun,...[wis ngerti kabeh...]/
Matur Nuwun Sanget (Terima kasih banyak )




p/s : kalau info di atas salah tolong betulkan..

78 ,134 blogger sensasi komen:

GaRy™ said...

gary pernah kena...owh... sakitnya ati... sangat... sia2 je tolong...

info : kalau orang jepun cakap "arigato gozaimasu", kita balas "douta shimaste", maksudnya sama2... peace!! hihihi...

taliff said...

betul3x...pernah jugak dapat orang yang kita tolong pastu sepatah harem pun tak cakap apa2...nate beruk sungguh~~~hahahaha

Anak Wak Mail said...

hye yanie!selamat mentelaah!

setakat ni tak jumpa la orang tak berbudi bahasa camtu..tp kalau jumpa mesti sakit hati..ikhlas pon dah jadi tak ikhlas agaknya..hahahha

mekaceh!

MiSz fiFiEyQa said...

Oh sy penah kena gak..tp org tu adalah sorang makcik yg kerek + sombong..org da kasi seat dlm bas leh plak dia jeling2 kita...nasib dia org tua...
Papepun,kamsahamnida yane!!hehe..

KAMIHIDUP said...

kakakakakkakaka. terima kasih bahasa KAMI, wahaaa. :)

Syuxer said...

kalau orang cmtuh..emm xpe2 biarkan aje..pasni wat bodo je ngan dia..weh rajinnya demo gi wat list ucapan terima kasih neh..heheh

terima kaseh boh..:)..demo ore smart tau lagu mana nak bual pasal gini..

muhamad hanif said...

budi bahasa budaya kita tau..HJAHAHAHAHAH

Aimi dan Pakcik Hashim said...

mungkin terlupa ucap
hehe

Heidi Shafiq said...

muke jahat pun boleh jadi manis klu pndai cakap terima kasih kan.. :)

fadh leyanie said...

GaRy™: kita tolong tu mmg ikhlas..tapi apa salahnya kalau ucapkan terima kasih..begitulah manusia.tambah satu info baru !tq

COTTON LADY said...

'terima kasih',ha sng knknkn xssh mne pown aaaiiissshhh brat mulut ade emas kowt,hehehe >.<

fadh leyanie said...

taliff:haha..sabar je la..mungkin dia lupa agaknya..-_^

fadh leyanie said...

Anak Wak Mail:haha..terima kasih !itu satu ungkapan yang senang nak di ucapkan..tapi masih ada yg tidak mempraktikkannya

fadh leyanie said...

MiSz fiFiEyQa: apa la mak cik tu..haha..siap jeling2 lagi..ish3

fadh leyanie said...

KAMIHIDUP : teruskan dengan bahasa itu..! yeaah!

kura said...

ohhh.. Ok, Dank Je! (sy org belanda) ceyy! Haha

fadh leyanie said...

Syuxer: terlebih rajin buat list pasal hrni klas batal..haha

fadh leyanie said...

muhamad hanif: itu dah selalu dgr dalam tv..haha

fadh leyanie said...

Aimi dan Pakcik Hashim: itu boleh di maafkan..^^

saljihitam said...

dengan manusia pun dah susah apatah lagi dengan Tuhan :)

munirah said...

bukan susah pon nak ckp even a simple thanks ! it shows yang kite punya budi bahasa pada yang dah membantu even tolong tekan kan butang lif :D haha mun duduk level 5 =,=' tinggi giler :'(

~NajiLaA~ said...

i studied french once. :) merci beaucoup!. :D

delarocha said...

terima lah kasih ini yaa..

huhu

afiqazizan said...

penah kena macam situasi ni gak..kita dah tolong dia..tak reti lak dia nak ucap terima kasih.

Made Budi said...

Hahahaha........, ada bahasa Jawa juga ya, dapat darimana??? akhirnya sahabat manisku kembali blogging...!!!

saya ucapkan welcome back to blogging

Aida Omar said...

pernah kena..tp malas nk pikir sgt, janji kita tolong ikhlas..masalah nye ia akan jd tak ikhlas plak sbb sakit hati..ekeke..

Shiety Myra Chubbyra ;P said...

Nak share yup hehe..thx

Kikio said...

Biasa lah kan org mcm2 ragam. huhu. len kali takya tolong dye dah. hoho

Terima kasih Fadh singgah belog saye. hehe. follow kamu :)

fadh leyanie said...

saljihitam: ish3..tu la pasal..apala nak jadi..

fadh leyanie said...

munirah: hihi yane tgkat 2..betul tu mun..bukan kena bayar pun kalau cakap terima kasih..

fadh leyanie said...

~NajiLaA~: haha.. sy org malaysia..terima kasih..

fadh leyanie said...

delarocha: haha..terima2..

fadh leyanie said...

afiqazizan: ish3..sabor je la ngn org camtu..

fadh leyanie said...

Made Budi: dapat dari kamus..haha
berblogging ga aktiv seperti dulu..

fadh leyanie said...

Aida Omar: haha..elok2 dah ikhlas tolong terus jadi tak ikhlas..semuanya gara2 tak ucap terima kasih..-_-

fadh leyanie said...

Shiety Myra Chubbyra ;P: iyup..silakan..

fadh leyanie said...

Kikio:pisang takkan berbuah dua kali..woh..terima kasih kikio..

ZORA said...

yes,,,situasi ni penah sgt kene...
tolong org tu pnat2 p tak time kasih pon..aisehhh....

najihah sahami said...

mak aih...ilmu lengkap subjek terima kasih. hehee

bunga said...

pernah kena..tapi kadang2 xkisah lau dah tau perangai dia cam tu..tapi lau xtau nak marah gak..ahaha

fadh leyanie said...

ZORA: sabar je lah..tolong ikhlas jadi tak ikhlas..ngeh3

fadh leyanie said...

najihah sahami: kalau ikutkan banyak lagi..hihi..sama2

fadh leyanie said...

bunga: bukan semua org sama kan..^^

GreenAppleKu.com said...

datang belek-belek blog pretty women ni..hehe..

sesegar said...

haha,yanie,ni mesti taip je kat google translate :P
anyway, hye :) nice to know ur blog! wihuu..

JARI YANG TERBARAI said...

dah start sem baru? gud luck

Awan Biru said...

Awan tak kisah jika bantuan kita itu tidak disertakan dengan ucapan terima kasih tetapi kita mestilah mengucapkan terima kasih kepada orang yang berbuat baik kepada kita. Jangan pula air susu dibalas dengan racun.

Ries Lee said...

terima kasih fadh kerana update blog. sawang-sawang dari blog anda mula melarat ke blog saya.

cucu umie said...

alhamdulilah, stkt nie semuanya pernah ucap terima kasih selepas melakukan pekerjaan bersama..heheh

fadh leyanie said...

GreenAppleKu.com: datanglah belek2 lagi..^^

fadh leyanie said...

sesegar.: google translate tu tak leh caya sangat..hehe..

fadh leyanie said...

JARI YANG TERBARAI: sem baru bermula..terima kasih :)

fadh leyanie said...

Awan Biru: yanie pon tak kisah..tapi kita kna lah hargai bantuan yang di beri..

fadh leyanie said...

Ries Lee: sama2..jangan biarkan blog anda di jangkiti sawang..haha

fadh leyanie said...

ayie : bagusla macam tu..senang hati..haha

cikida said...

iskkkk,,memang gerammm giler kalau kite dah buat baik sesangat kt org then org wat xtaw je..ucap tq pon takmau kn..memang la tak belajo akhlak die tuh..grrr..(emo lak tetibe) ehheh..

NURUL AINI NORAZMAN said...

fuhh! teringat aini pernah belikn air utk kawan aini,.pastu dia amik air tu then bla mcm tu ja.,HADOOII!! panas btol,.xckp mekasih plak tuh,.ngrrr

fadh leyanie said...

cik ida : hahak..emosional sudah..wawawa..lek lu...org camtu patut blajo akhlak

RedVixen said...

uishh!! maseehh! (ni bahasa apa plak?)

fadh leyanie said...

NURUL AINI NORAZMAN: barangkali dia terlampau dahaga sampai terlupa nk ucapkan terima kasih..

fadh leyanie said...

NURUL AINI NORAZMAN: barangkali dia terlampau dahaga sampai terlupa nk ucapkan terima kasih..

*Miss Syahnia* said...

oh baru tahu bahasa jawa ada ucapanya sndiri..
1st tahu ni if ain org jawa pun
hihihi

kay_are said...

kalau jumpe orang macam tu, sabar je r.. aep pun.. thanks sharing entri ni ye.. blaja banyak bahase ari ni.. =)

fadh leyanie said...

*Miss Syahnia*: ye ke ain..hikhik bole praktikan nanti..jowo^^

fadh leyanie said...

kay_are : mmg pun..kna sabar bnyak..kadang2 dorg terlupa..takpun malu nak ucapkan..haha

M Fizan said...

nak pilih bahasa korea lar..gamsa-hamnida :)

amir aizat said...

sabor je lar kann,huhu

Puan Kutu said...

pernah..macam ssh sgt nk ucap terima kasih.org berbudi tu pandailah berbahasa..

HAZWAN17 said...

budi bahasa budaya kita
bukan susah pun nak ucap terima kasih kan

Arief Arf said...

selalu dah kena. tension gak kalau orang tak reti berterima kasih ni. at least kalau taknak pun senyum sikit pun jadi la kan hahah

fadh leyanie said...

fizan : minat korea la ni..:)

fadh leyanie said...

amir : apa boleh buat..sabar je la..

fadh leyanie said...

puan kutu : betul tu...sokong 200%

fadh leyanie said...

hazwan17 : tak kena bayar pun kalau ucap terima kasih..ngeh3..just simple word..terima kasih!

fadh leyanie said...

arief : dalam kes ni kita kna bersabar je lah..kalau nak bagi senyuman pun susah tak tau la nak kata apa lagi..ish3

Mustofa said...
This comment has been removed by the author.
Mustofa said...

saya tertarik tulisan nie...waktu baca ada tulisan "Matur Nuwun" (bahasa Jawa). sebabnya saya nie orang Jawa..he..he..
Biar tambah baik, perlu diberi."Matur Nuwun Sanget" (Terima Kasih Banyak)"...

fadh leyanie said...

@Mustofa
okay kang, Matur Nuwun Sanget atas informasi nya,akan ditambahkan.:P

JEJAK LU ORANG