Tuesday, May 28, 2013

"He killed 27 children" "Aku rasa setan pun takut nak ddk sebelah dia.": REVIEW BUKU CERPEN-KHAIRULNIZAM BAKERI

 



"sekarang ni tak main dah buku cintan cintun muka surat sebanyak 458 yang berat,"

Cerpen.., masa jalan-jalan dalam MPH mata aku melilau cari buku cetakan Fixi.Akhirnya jumpa ! aku beli beberapa naskah. Yang judul Cerpen tu aku beli satu je la, .beberapa naskah yang aku maksudkan termasuklah buku genre politik/korporat yang ku sangka buku thriller dah bayar baru aku tgk resit sambil monolog, aku silap beli pasal aku minat tengok cover dengan tajuk buku tu.

buku politik tu boleh tahan jugak kisahnya bertajuk Getir. Kisah tentang Arif Hidayat dari zaman dia punya kudis buta,hidup susah,kena keji dengan awek yang dia nk mngorat sampailah dia jadi golongan elita. Buku ni karya bekas ahli politik Malaysia.

Buku yang aku nak review sekarang tentang buku Cerpen karya Khairulnizam Bakeri. Buku ini hasil daripada penulis bestseller "Pecah". "Pecah" juga difilemkan.

Yang menarik tentang buku ini ianya ringan berbanding novel cinta yang entah ke mana, dalam siri Cerpen ini ada 16 kisah pendek yang menurut aku,

"dey! tak sangka pengakhiran cerita begini"

setiap kisah dalam Cerpen ni buatkan aku bersoal jawab dengan diri sendiri,

"siapa watak sebenar? siapa pembunuh? siapa dia? kenapa?"

________________________________________________
Antara kisahnya,

Cerpen Jenazah

Mengisahkan seorg anggota polis bernama Rushdan yang bertanggungjawab menjaga jenazah pembunuh bersiri bernama Fayad.

"He killed 27 children, Rushdan. Can u imagine that? Aku rasa setan pun takut nak ddk sebelah dia. People were angry back then. Ada suatu masa, during trial. Fayad keluar mahkamah, senyum macam biasa. Tiba-tiba ada this one makcik dtg. No, more like lunged towards him. Dia sempat ambil pistol kat pinggang anggota yg escort Fayad."

"Lepas tu?"

"tak sempat tembak ada anggota lain sempat tarik makcik tu and grab the gun."

"Fayad?"

"Dia ketawa"- Krishnan

Di sebalik kisah ini sebenarnya ada rahsia yang Rushdan simpan dan Fayad tahu tetapi orang lain tak tahu..anda pun tak tahu dan aku baru tahu.

dan kisah "Pujaan" dalam cerpen buat aku kaget, kisah realiti harian, aku ingatkan Zairo Azan teman istimewa Kara, dan tak sangka akhir sekali Kara ditikam bertubi-tubi di Anugerah Bintang Popular atas karpet merah

Kara ditikam bertubi-tubi.
Khalayak bertempik.
Kamera televisyen segera merakam.
Kara senyum kaku.
Krim rona gaun bertukar merah.

Akhir review, berbaloi beli buat penghibur minda. Setiap kisahnya pendek tak panjang. Sesuai untuk golongan yang tak suka baca kisah panjang jela.

28 ,134 blogger sensasi komen:

Harith Iskandar said...

lama sungguh xbeli buku...huhu

r-5 said...

nice~ mcm menarik tapi rasanya lebih baik saya siapkan hw bertimbum dulu. hahah. btw saya ada niat nak buat cerpen n publish.. minat menulis tapi kurang minat membaca. pelik kan? idea? kehidupan itu idea, memori itu idea, pengalaman itu idea, mungkin pembacaan itu pencetus idea. :)

Mizz Aiza said...

akak tak pernah lagi beli buku fixi ni.. macam menarik juga ya.. thanks atas perkongsian ni..

Mizz Aiza said...

akak tak pernah lagi beli buku fixi ni.. macam menarik juga ya.. thanks atas perkongsian ni..

Bahrain Ramlan said...

nak baca novel tak ada mood...bz praktikal skrang nie..

D_08 said...

awok tewas....... bende yang awok penah cube nak buat dulu..... tapi tak berjaye...sbbnye.....1st page lagi udah ngantok..... salute pade yang rajin bace novel atopon cerpen.........

the malay male said...

novel fixi semakin mendapat sambutan nampaknya. nk kena cari jugak ni sbb nak tahu gak apa yg best sgt novel keluaran fixi ni tetapi malangnya saya hanya rajin membaca surat khabar sahaja.... itupun bahagian mukasurat belakang2 shj.

afiqazizan said...

Tak pernah beli lagi buku keluaran fixi..anyway nanti one day nak try beli lah macam fadh :)

NzA said...

wah ni ulat buku...bagus3X...
akak ni .pn dh 8 thn brgelar guru perpustakaan media ttp xgitu minat baca novel....kalau nk order utk sk mesti bk anak2 suruh mrk pilih yg best2....

E'in said...

peh best ek? nanti ein try cari... huhu

ridoma said...

wah promote buku terus..rajin bebenor..

fadh leyanie said...

@r-5
apip itu tdk pelik ,kamu mmg ada bakat dlm bidang penulisan teruskan menulis dan keluarkan idea2 emas itu.

fadh leyanie said...

@E'in

belum cuba belum tahu..hihi..:D

ima salsuzaima said...

macam best pulak buku mcm ni. daripada baca kisah cinta yg kdg2 menyakitkan hati je..

El Hardy said...

ganah cerpen tu..tp cam best plak.crta dia base on true story ke

fadh leyanie said...

@El Hardy bukan la, rekaan imaginasi sahaja, kalau based on true story meletop2 di pasaran

MiSz fiFiEyQa said...

hari tu masa Pesta Buku teringin nak beli tapi sebab queue panjang berjela terus tak jadi beli..haha..takpe..maybe next time boleh beli kat bookstore..

dah tengok trailer filem Pecah tu time tengok KIL semalam..cambest jugak..woohoouu

Detective Fiqa said...

seram lagi nak membaca hahaha :D

Botak said...

baik baca surat khabar utusan., banyak cerita² tahyul kat dalamnya., hahahaha...

Syazana Zainn said...

nak cr novel babi
sampai skrg tak jumpa2 lg
hewhew

Eddie said...

Skrg ni saya suka baca buku fixi. best ohhhh :)

Nurulee said...

nak baca tapi, setakat 10 page tu boleh lah lg tahan. lepastuuuuuu.. hm. ee prefer comic =D

Siti fironika said...

cerpen jenazah tu nmpk cam menarik je..kalo sy, minat ngn novel thriller..biasanya cam penulis novel Ramlee Awang Murshid..hehe

siti suraya said...

Misteri nya cerita ni.

Tinta Lana said...

Salam.

Lana minat buku2 terbitan fixi, cuma stkt ni tak pernah beli yg jenis cerpen,heheh.

Pecah memang best ^^

Sop said...

lama x beli dan baca novel.. hehehe

Bahrain Ramlan said...

jarang beli buku sebenarnya...kalo ada buku pun itu pinjam..

otak kosong said...

buku keluaran fixi memang terbaik derrr .

JEJAK LU ORANG