Tuesday, April 12, 2011

aku muncul kembali!!..harini nak cter pasal KISAH MUET

Situasi : Ambil MUET buat pertama kali.
Status  : Pelajar UIA calon termuda 19 tahun.(berlagak dan riak dilarang sama sekali)
Lokasi : Perpustakaan sekolah.
Tips      : Yakin Boleh.

Maka al kisahnya....
Canddte a pon strt….die dapat point hardworking ..point yg agak ssh untuk dihuraikan dgn lbih bnyak..canddte b…xsure die cakap pasal ape…and canddte c…its my turn to perform…aku candidate c.Okie saat ini dah lama dinantikan…oleh kerana suara aku agak lantang,maka keyakinan tu nampak lebih sikit.

First of all..a very good morning to our examiner and assalamualaikum to fellow cnddts..according to the question given,,I would like to start this discssn by saying that….panjang lagi…bla2…okay guys korang-korang yang nak amik muet ni..greeting tu penting..pemeriksa amik markah jugak..sepanjang conversation tu brjln lancar tapi ade certain part tu blank kejap..nasib baik kejap.Aku bole buat,itu  pesan mama and abh dan kyakinan dlm diri mmg pnting..lack of self esteem pon xboleh jgak..itu mmbuatkan suara kita jadi perlahan dan examiner pon jadi xde mood… lepas aku potpetpotpet..tiba pulak giliran bdk llki yg pmalu itu..canddte d..alahai slow betul suare die..point die bagus tapi terkeluar dari tajuk xde kne mgene…examiner tu pon tegur die…dan suruh dia buat yg tebaik untuk task b…and task b strt……cnddte a mulakan dulu dan mmprtahankan point die..pastu cnddt b....hah ! point aku d curi..okey nvrmind..lpas die abis cakap…aku strt  ..im glad u mentioned that…dan aku mnmbahkan sedikit serbuk perasa kedlm point aku dgn mnmbah proverb English "kill two birds with one stone…..no man is an island " nak tau maknanye?? cari sendiri …rase yakin dalam diri makin bertambah tba2 pulak boleh spontan jadi mat salleh.. roh mat salleh masuk .quotation tu amek dari buku PMR adik jek..huhu xsangke bgune jgak..kne plak ngn point aku…yes point aku makin kukuh.all candidates agree with my point…cndidate a yg mmbngkang tu pon stuju gak..okey cnddte d xcakap pon,,mmbisu..laluan diberi pertanyaan..so what is ur opinion cnddte d??....
Die mulakan bicaranya lebih baik dari task a tadi….canddte b cube nak wat conclusion…tapi masa masih ade lagi.
Examiner xsuruh stop lagi..kesempatan emas itu diambil..tanpa segan silu gue mncelah…
In a nutshell,,,(make conclusion) all of candidates agree that work in a team can produce best product blalblala……
Itulah al kisahnya…kat dalam bilik muet.
Perasaan lega terasa tatkala selesai speaking testalhmdllh..Allah memudahkan urusanku
p/s: nasib baik dapat point tu..nasib baik jadi cnddte c ..fuhhh...next mission this 16 !

By the way,untuk korang yang bakal amik MUET,.buat la sedikit preparation even ur English is superb spectacular,.korang search la youtube cara-cara perbualan MUET yang berkesan,beli buku latihan dan buat sikit latihan,nak buat banyak pun boleh..untuk yang bahagian listening,selalunya dalam buku latihan muet dia akan bagi CD percuma,dimana CD itu adalah audio suara orang (mat salleh yg fluence) so, dari situ korang boleh practice...emosi pun kena pandai kawal..jangan gelabah sangat,jangan over yakin jugak..apa-apa pun kalau dah korang usaha pasti balasannya setimpal.Lepas usaha tawakal kepada Allah SWT.Insyaallah ,pasti boleh :) semoga berjaya kepada calon yang bakal ambil MUET.

10 ,134 blogger sensasi komen:

NAD_YA said...

wahhh ! amek muet kali ke 2 eh ?
huu. serik !

Fatihah said...

sronoknye dh abs turn sy esk emm cm ne la dh la x pndai speaking huhu

cik bunga bukan name sebenar said...

nad ya : this is my first time taking MUET ^^ huhu..

cik bunga bukan name sebenar said...

fatihah : jgn risau..awk kne yakin dgn diri sendiri..pasti bole ^^!

NAD_YA said...

laaa. ye ke ?
heee. next paper 16 kan ?
gudluck eh.

cik bunga bukan name sebenar said...

nad : haha yup,^^ next paper 16..writing listening and reading..thanx nad

Fatihah said...

huhuhu insyallah i try my best...awknye examiner laki 0 pompuan yer?die ok ke?

cik bunga bukan name sebenar said...

examiner ade 2 org..perempuan..die okie ^^ indian and chinese xgarang ..spprtng ^^

islam mumtaz said...

aku muncul kembali.. mang kemarin2 kemana yak??? hehehehe

fadh leyanie said...

kemarin2 aku gak update entry blog..haha

JEJAK LU ORANG